Stabilizator de tensiune cu releu sau cu servomotor sau cu triac? Care stabilizator e mai bun?

Diferenta intre stabilizatorul de tensiune cu releu vs stabilizatorul de tensiune cu servomotor vs stabilizatorul de tensiune cu triac

Aici puteti afla care sunt diferentele intre stabilizatoarele de tensiune existente pe piata. Care stabilizator de tensiune e mai bun in cazul meu?

Stabilizatoarele de tensiune sunt echipamente electrotehnice care va pot proteja electrocasnicele impotriva fluctuatiilor de tensiune.
Cunoscute si ca regulatoare de tensiune, principiul lor de functionare se bazeaza pe a mentine tensiune constanta la nivelul prizelor de alimentare din casa indiferent de valoare tensiunii de alimentare din reteaua electrica.
 

Exista mai multe tipuri de stabilizatoare de tensiune electrica cu principii de functionare diferite in functie de elementul de control al tensiunii.
Cele mai intalnite sunt stabilizatoarele de tensiune cu releu si servomotor.
Primele stabilizatoare de tensiune erau operate manual prin intermediul unor relee electromecanice, apoi pe masura ce tehnologia a inaintat au aparut circuite de control electronice care au transformat operarea manuala intr-o operare continua automata astfel luand nastere binecunoscutul stabilizator de tensiune cu releu de astazi.
Ulterior au aparut stabilizatoarele cu servomotor fiindca asigurau un reglaj mai fin fata de cele cu relee, iar cele mai inaintate stabilizatoare din punct de vedere tehnologic sunt cele cu triac.

Sa trecem in revista caracteristicile importante si principiile de functionare ale celor 3 tipuri de stabilizatoare existente, iar apoi vom puncta cateva diferente importante intre cele 3 categorii.

Stabilizatoarele cu releu
Stabilizatoarele de tensiune cu releu reusesc sa regleze tensiune prin comutarea unor relee electrice care conecteaza una sau mai multe infasurari ale transformatorului catre consumatorul electric alimentat la iesirea din stabilizator.
Ca si componente un stabilizator cu releu este compus dintr-un set de relee electrice, un transformator care poate fi toroidal sau cu miez de fier cu mai multe infasurari ale circuitului secundar, si un circuit electronic automat compus dintr-un amplificator operational, punte redresoare, si un microcontroller.
Stabilizatorul cupleaza in circuit infasurari secundare ale transformatorului cand referinta de tensiune interna nu corespunde cu tensiunea de intrare din reteaua electrica.
Cand circuitul identifica aceasta fluctuatie, comuta releul corespunzator infasurarii  necesare de conectat la iesire.
Stabilizatoarele cu releu regleaza tensiunea in cazul in care tensiunea de intrare variaza intre 5-15%, si obtin la iesire o acuratete de 5-10%.
Aceste stabilizatoare sunt utilizate uzual cu electrocasnice de importanta mai mica datorita pretului dieftin de achizitie.
In contrapondere cu pretul mic, stabilizatoarele cu releu au o viteza de corectie a tensiunii relativ lenta, o durata de viata relativ mica, si nu sunt de mare incredere.


Stabilizatoarele cu servomotor
Stabilizatoarele cu servomotor sunt diferite fata de stabilizatoarele clasice cu releu in sensul in care folosesc pentru reglarea tensiunii un servomotor.
Stabilizatoarele cu servomotor ofera o acuratete ridicata a tensiunii de iesire corectate de ±1% in situatiile in care tensiune de intrare variaza cu ±50%.
Aceste stabilizatoare sunt compuse dintr-un servomotor, un transformator de tip coborator - ridicator, autotransformator, circuit de control, si un motor ca si componenta principala.
La aceste stabilizatoare, un capat al circuitului primar al transformatorului coborator-ridicator este conectat la capatul fix al autotransformatorului si celalalt capat al transformatoului coborator - ridicator este conectat la bratul mobil controlat de servomotor.
Circuitul electronic detecteaza fluctuatiile de tensiune si in cazul unei neconcordante, circuitul opereaza un motor care misca bratul pe autotransformator. Acesta alimenteaza primarul coborator-ridicatorului intr-un fel in care tensiunea pe secundar va fi tensiunea de iesire dorita. Stabilizatoarele cu servomotor folosesc un microcontroller sau un procesor a.i. circuitul de control sa fie inteligent. Stabilizatoarele cu servomotor pot fi monofazate sau trifazate. Avantajele stabilizatoarelor cu servomotor sunt viteza mare de corectie, fiabilitatea ridicata, precizia de reglaj mare a tensiunii de iesire, si faptul ca pot suporta curenti de pornire.

Stabilizatoarele cu triac
In prezent, cererea de energie este in continua crestere, iar cea mai mare provocare este furnizarea unei tensiuni stabile consumatorilor in diferite conditii de sarcina.
Fluctuatia valorilor tensiunii din retea afecteaza performanta sarcinii atasate.
Stabilizatorul de tensiune este un dispozitiv care este utilizat pentru a echilibra tensiunile în conditii de sarcina în schimbare.
Cu toate acestea, stabilizatoarele de tensiune conventionale au un raspuns tranzitoriu lent cu o problema suplimentara de scanteie rezultata din folosirea releelor electromecanice.
Aceste probleme sunt eliminate folosind stabilizatorul automat de tensiune bazat pe TRIAC.
Mai mult, acestea ofera și protectie la supratensiune, protectie la suprasarcina și protectie la scurtcircuit.
TRIAC-urile sunt utilizate ca dispozitive de comutare (in loc de relee) pentru infasurarile de transformator.
In comparatie cu stabilizatoarele traditionale de tensiune cu releu sau servomotoare, are avantaje unice, cum ar fi lipsa scanteierii la comutarea infasurarilor, durată de viata dubla, precizie mai mare de ieșire, gama larga de tensiune de intrare suportat, etc.
Stabilizatorul de tensiune cu triac poate fi folosit pentru aproape toate aparatele electrocasnice si de birou, mai ales bun pentru cei care au nevoie de o viteza de reglare mai mare pentru electrocasnicile mai sensibile gen TV, laptop, etc.

 

 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!