Fluctuatiile de tensiune electrica din casa: de ce sunt importante, cum te afecteaza si cum te protejezi impotriva lor?

Fluctuatiile de tensiune electrica din casa: de ce sunt importante, cum te afecteaza si cum te protejezi impotriva lor?
Ti se intampla sa te uiti la televizor si deodata sa se intrerupa curentul pentru cateva secunde iar apoi televizorului sa ii ia mai mult sa porneasca din nou? In tot acest interval te gandesti doar sa nu se strice televizorul in sine sau alte electrocasnice...
Abia te-ai trezit, e rece in casa si iti dai seama ca iar nu mai functioneaza sistemul de incalzire corect de azi noapte? Toate acestea se intampla din cauza fluctuatiilor sau variatiilor de tensiune ale retelei de alimentare cu energie electrica.
Protejarea impotriva acestor fluctuatii de tensiune este o decizie ce va impacta buna functionare a echipamentelor electrice si electrocasnice din casa ta.
In acest articol poti gasi informatii despre importanta fluctuatiilor de tensiune, cauzele ce stau la baza variatiilor de tensiune si variante de protectie impotriva lor.
Ø De ce apar fluctuatiile de tensiune?
Ø Pericolele fluctuatiilor electrice
Ø Semne ale variatiilor de tensiune electrica
Ø Standardul de calitate al energiei electrice furnizate
Ø Cum ne protejam impotriva fluctuatiilor de tensiune si curent?
 
 

De ce apar fluctuatiile si caderile de tensiune?


Cel mai des fluctuatiile de tensiune apar direct din reteaua electrica din cauza:
- caderilor de tensiune generate de cerinta electrica prea mare rezultata din dezvoltarea mai rapida a zonei rezidentiale de consumatori electrici casnici decat dezvoltarea retelei electrice in acea zona;
- supratensiunilor accidentale aparute in urma conectarii si deconectarii anumitor consumatori electrici mari de energie din zona, sau chiar aparute in urma descarcarilor electrice din timpul furtunilor sau al altor evenimente climatice;
- deconectarilor si reconectarilor de service din zona ale distribuitorului de energie electrica.


Aceste probleme de natura electrica mai pot aparea chiar din instalatia electrica a resedintei tale in situatiile:
- legaturilor imperfecte existente pe traseul circuitelor electrice de la tabloul electric, doze de legaturi, prize si prelungitoare sau intrerupatoare si lampi;
- trasee electrice subdimensionate ca diametre ale conductoarelor;
- supraincarcarea anumitor circuite cu consumatori multipli conectati in acelasi loc si interval de timp, etc.
In aceasta situatie iti recomandam sa apelezi la serviciile de intretinere instalatii electrice ale unei firme autorizate ANRE.



Separarea intre cele doua variante ale defectului din reteaua electrica sau din interiorul resedintei este usor de rezolvat prin verificarea existentei alimentarii cu energie electrica a resedintelor vecine daca stai la casa sau al spatiului comun de tip casa scarii daca locuiesti intr-un bloc de apartamente.
 

Pericolele fluctuatiilor de tensiune

Prezenta fluctuatiilor de tensiune poate reduce durata de viata si operarea eficienta a electrocasnicelor din locuinta d-voastra. Echipamentele electrice sunt de obicei proiectate astfel incat sa reziste la anumite variatii de tensiune si pentru anumite intervale scurte de timp, dar e de preferat protectia lor pentru a nu ajunge la situatii neplacute precum defectele permanente mai ales ale unor echipamente de importanta majora pentru noi precum aerul conditionat, centrala termica, frigiderul, televizor sau laptopul.


Deasemenea fluctuatia tensiunii electrice poate declansa anumite protectii electrice, poate interfera cu functionarea echipamentelor  de comunicatii de internet si televiziune, iar in anumite situatii poate sa nu permita anumitor echipamente electronice mai sensibile sa porneasca precum diverse centrale telefonice sau imprimante.
In cazul motoarelor tensiunea prea mare poate fi un avantaj in ideea in care tensiunea fiind mai mare, curentul va fi mai mic si astfel motorul nostru se va incinge mai putin. Dar invers un motor alimentat cu o tensiune mai mica, va forta motorul sa consume un curent mai mare pentru a ajunge la puterea ceruta si astfel motorul va intra intr-un regim termic accelerat ce ii poate permite ambalarea si ulterior arderea motorului.
De retinut ca in foarte multi consumatori casnici exista motoare pornind de la aerele conditionate, centrale termice, pompe distributie apa, frigider, porti auto, ventilatoare de baie, hote de bucatarie, etc.
Iar varfurile scurte de tensiune sau socurile electrice pot afecta calculatoarele, inregistratoarele video de tip DVR sau NVR in timp prin coruperea sau stergerea anumitor date sau sectoare de hard disk, un defect foarte des intalnit in ultima vreme si bine cunoscut de proprietarii acestor sisteme.
 

Semne ale variatiilor de tensiune din retea

Tensiunea prea mare sau tensiunea prea mica poate avea efecte vizibile precum palpairea lampilor, sau lampi care stralucesc mai tare decat ar trebui pentru intervale de timp scurte, defectarea prematura a echipametelor electronice (in special computere si HDD-uri), interferente de comunicatii in receptia posturilor de radio sau televiziune.
Zgomotul anormal crescut pentru un timp scurt al diverselor motoare de hota, ventilatoare de baie este iarasi un semn ce indica variatia tensiunii electrice.
Un alt semn al fluctuatiilor de tensiune si curent este blocarea momentana a serviciilor de internet datorate modem-urilor de telecomunicatii foarte sensibile la variatiile retelei... si apoi internetul functioneaza din nou pentru o scurta perioada si iar nu mai functioneaza... suna cunoscut? :)
Deconectarile si reconectarile sistemului de iluminat din cartier sau cartierele vecine vizibile pot fi deasemenea semne clare ale variatiilor si caderilor de tensiune din zona.
In programul normal zilnic cand suntem la serviciu si apoi dupa-amiaza ajungem acasa nu observam la fel de bine aceste semne ale fluctuatiilor de tensiune, in schimb in weekend sau concediu cand ne petrecem un timp mai indelungat acasa si continuu putem observa fara probleme aceste variatii in iluminatul lampilor, nefunctionarea centralei termice sau functionarea ciudata a computerului, sau intreruperea repetata a servicilor de internet.
 

Standardul de calitate al energieie electrice furnizate

Reglementarile ANRE in vigoare dispun livrarea energiei electrice catre consumatori intr-un standard de calitate, iar pentru joasa tensiune despre care am discutat in acest articol presupune livrarea fata de referinta de 230Vac intr-un procent de +/- 10%. Mai exact se traduce intr-un interval de tensiuni de functionare normala cuprins intre 207V si 253V.
Cine plateste daca in urma fluctuatiilor de tensiune anumiti consumatori electrici s-au defectat?
Daunele materiale de tip televizor ars, AC defect, laptop nefunctional, etc. rezultate in urma alimentarii lor normale din retea in situatiile cand standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice a fost depasit sunt acoperite in urma proceduri de catre furnizorul d-voastra de energie in baza contractului semnat.
Deasemenea daunele provocate de intreruperea cu energie electrica in anumite situatii si pentru intervale mai mari de timp poate fi acoperita de furnizorul de energie electrica. In mod sigur se va pune problema dovedirii acestor daune survenite in urma fluctuatiilor de tensiune sau intreruperi pentru perioade de timp insemnate. Sunt posibile 2 solutii aici, si anume:
- monitorizarea calitatii energiei electrice la cererea d-voastra expresa prin serviciul online oferit chiar de distribuitorul de energie;
- sau monitorizarea calitatii energiei electrice in mod do it yourself prin instalarea unor data logger-e de energie electrica ce va permita monitorizarea si inregistrarea nivelului de tensiune pentru intervale mari de timp intr-un grafic de evolutie.
 

Cum ne protejam impotriva fluctuatiilor de tensiune si curent?

Daca locuiti intr-o zona in care exista frecvent fluctuatii de tensiune electrica aveti prezentate in continuare mai multe variante de protectie astfel incat sa evitati defectarea electrocasnicelor si generarea altor probleme conexe. Deasemenea aceste protectii sunt recomandate si pentru restul utilizatorilor care doresc o siguranta sporita si pentru functionarea eficienta a electrocasnicelor pe toata durata lor de viata.



Plecand pe traseul electric de la consumatorul final de tip incarcator telefon, alimentator laptop, etc. spre tabloul electric intalnim urmatoarele protectii:
1) una dintre cele mai simple si ieftine protectii o reprezinta prelungitoarele cu protectie la supratensiune. Retineti ca acestea nu ofera o protectie totala a consumatorilor conectati, in primul rand pentru ca nu ofera protectie contra tensiunilor scazute.

2) urmatoarea protectie ar fi descarcatoarele de aparat care in practica ar trebui instalate individual pentru fiecare consumator in parte. Intalnim descarcatoare ce se pot monta la nivel de priza, dar sunt destul de rar intalnite in comert si mai ales in practica. Mai des sunt intalnite montajele hobbistilor de tip varistor montate pe in montaj paianjen direct consumatorii cu pricina.

3) o protectie de tip activ si foarte des intalnita in teren este UPS-ul (sursa neintreruptibila de tensiune) care initial a fost instalat doar in sistemele IT&C la calculatoare, monitoare, modem-uri, iar ulterior a intrat in alimentarea sistemelor de securitate de tip supraveghere video. Astazi este intalnit in mod frecvent in alimentarea rack-urilor de telecomunicatii, a centralelor termice, etc. Avantajul UPS-ului este ca asigura stabilizarea tensiunii electrice si totodata asigura si o alimentare de rezerva in cazul penelor de curent. Unul din dezavantajele sale ar fi chiar acumulatorii care ii asigura autonomia de lucru ca rezerva pentru simplul motiv va sunt elemente consumabile si vor trebui inlocuite la un moment dat. UPS-ul monofazic de obicei e folosit in aplicatii mici pentru alimentarea locala a consumatorului. Bineinteles ca exista UPS-uri trifazice de capacitate mare care pot deservi mai multi consumatori dar preturile devin exorbitante din cauza capacitatii acumulatorilor folositi.

4) o alta protectie de tip activ este stabilizatorul de tensiune care spre deosebire de UPS nu mai are acumulatori incorporati nemaiputand asigura si alimentarea de rezerva. Stabilizatorul de tensiune vine in variante multiple cu servomotor, cu relee, cu triace si poate fi instalat local langa consumatorul dedicat sau poate fi montat centralizat inainte de tabloul electric general astfel incat sa asigura stabilizarea fluctuatiilor de tensiune pentru toti consumatorii conectati in TEG. La fel ca si UPS-ul, stabilizatorul de tensiune vine atat in varianta monofazica cat si trifazica.
Stabilizatoarele de tensiune monofazice pot fi folosite la instalatii cu bransament monofazic.
Stabilizatoarele de tensiune trifazice pot fi folosite la instalatii cu bransament trifazic.

5) descarcatoare de tensiune instalate la nivelul tabloului electric general ce pot proteja la suprasarcini survenite din descarcari atmosferice electrice sau suprasarcini provenite direct din reteaua de alimentare cu energie electrica.
Aceste descarcatoare electrice dupa ce au fost strapunse de supratensiuni vor trebui schimbate cu unele noi.

6) pe langa descarcatoarele electrice ce trebuie inlocuite dupa fiecare suprasarcina mai putem intalni in practica relee de protectie monofazica sau trifazica ce pot fi programate de utilizator ca in afara intervalului de tensiuni setat sa deconecteze intreg tabloul electric pentru protectia integrala a consumatorilor conectati la tablou. Aceste relee de protectie se pot monta imediat langa tabloul electric general si au marele avantaj ca dupa deconectare permit reconectarea instalatiei electrice interioare a casei la reteaua electrica decat dupa monitorizarea retelei electrice pentru un interval de timp configurabil evitand astfel primele incercari de revenire ale tensiunii electrice cand functionarea este intermitenta.

De retinut faptul ca functionarea corecta a descarcatoarelor de tensiune implica existenta unei sistem de impamantare cu o rezistenta de sub 4 ohmi daca e folosit doar pentru protectia echipamentelor si a utilizatorilor, si sub 1 ohm daca priza de pamant a instalatiei electrice este comuna cu instalatia de paratrasnet.

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!