Schema iluminat antipanica

Schema iluminat antipanica
 
Cuprins:
Ce este iluminatul antipanica?
Iluminat antipanica cu functionare in mod mentinut sau nementinut?
Scheme pentru actionarea manuala a iluminatului impotriva panicii.
Cazuri pentru actionare manuala a sistemului de iluminat impotriva panicii.Ce este iluminatul antipanica?
Iluminatul împotriva panicii este parte a iluminatului de securitate prevăzut să evite panica şi să asigure nivelul de iluminare care să permită persoanelor să ajungă în locul de unde calea de evacuare poate fi identificată.Iluminat antipanica cu functionare in mod mentinut sau nementinut?

Iluminatul antipanica poate fi folosit in mod mentinut sau nementinut.

In cazul lampilor antipanica folosite in modul mentinut acestea vor fi aprinse indiferent daca exista sau nu vreo pana de curent.

In cazul lampilor antipanica folosite in modul nementinut acestea vor fi stinse atata timp cat exista alimentare din reteaua electrica, si se vor aprinde automat in cazul unei pene de curent sau a unei avarii la reteaua electrica. 

Selectarea modului de iluminat mentinut sau nementinut pentru o lampa antipanica este prezentat mai jos.Timpul de comutare automata a sistemului de iluminat impotriva panicii in cazul unei pene de curent este de maxim 5 secunde.

Iar autonomia de lucru ce trebuie asigurata este de minim 1 ora. 

*De retinut ca intervalul de reincarcare completa pentru o lampa de siguranta este de cuprins intre 12-24 ore, dupa realizarea ciclului de formatare complet al bateriei.Scheme pentru actionarea manuala a iluminatului impotriva panicii.

Pentru modul nementinut in afara de comutarea automata a intrarii in functiune, iluminatul de securitate impotriva panicii se prevede:
· si cu comenzi manuale de aprindere din mai multe locuri accesibile operatorilor de serviciu;
· si cu o singura comanda manuala de oprire montata intr-un loc accesibil personalului instruit si insarcinat cu aceasta comanda.


Mai jos puteti regasi scheme simple pentru actionarea manuala a iluminatului antipanica pentru diverse situatii din teren.

In schemele 1 si 2 se folosesc intrerupatoare clasice bistabile atat pt Bo (buton oprire) cat si Bp (buton pornire).

Starile initiale ale intrerupatoarelor sunt Bo in pozitie normal inchis, iar Bp-urile sunt in pozitie normal deschis.
Secventa de pornire este mutarea lui Bp in pozitie de normal inchis, moment in care curentul circula de la faza L prin Bo inchis si prin Bp inchis aprinzand lampa antipanica.

Secventa de oprire locala este mutarea lui Bp inapoi in pozitie de normal deschis.

Secventa de oprire generala este mutarea lui Bo in pozitie de normal deschis care indiferent de pozitia Bp-urilor va stinge lampa antipanica.

Dezavantajul acestor scheme este ca pentru reluarea a scenariului de control al lampii antipanica toate inrerupatoarele trebuie readuse pe pozitile initiale.

In schema 3
se folosesc intrerupatoare clasice bistabile pt Bo (buton oprire), iar pt Bp-uri se folosesc butoane cu revenire (buton pornire).


Starea initiala a intrerupatorului Bo este in pozitie normal inchis, iar Bp-urile sunt in pozitie normal deschis.

Secventa de pornire este actionarea oricarui Bp, moment in care curentul circula de la faza L prin Bo inchis si prin Bp inchis momentan care alimenteaza astfel bobina releului ce se magnetizeaza si atrage contactele K1 si K2 din pozitia de deschis in pozitia de inchis.

Odata revenit inapoi Bp, circuitul bobinei releului ramane alimentat prin contactul K1 inchis, implicit fiind inchis si K2 acesta alimenteaza lampa aprinzand-o.

Secventa de oprire posibila este mutarea lui Bo in pozitie de normal deschis care indiferent de pozitia Bp-urilor va stinge lampa antipanica.


Avantajul acestei scheme (cu releu cu 2 randuri de contacte deschise folosit ca releu automentinut) este ca pentru reluarea a scenariului de control al lampii antipanica nu mai trebuie readuse Bp-urile pe pozitile initiale, acestea fiind cu revenire.Situatii in care poate fi intalnita nevoia de actionare manuala a sistemului de iluminat impotriva panicii.
Exemple clasice pentru actionarea manuala a sistemului de iluminat impotriva panicii pot fi intalnite:

· in cazul salilor de spectacol sau de cinema;
· in cazul amfiteatrelor, salilor de conferinta;
· in cazul spatiilor comerciale;
· sau in orice alte sali cu aglomerari de mai mult de 50 persoane la subsol sau 100 persoane la parter sau etaj;
· si spatii sau hale industriale cu peste 100 persoane si mai putin de 10mp alocati unei persoane.

Alege lampa de iluminat impotriva panicii potrivita pentru proiectul tau aici.


 

 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!