Lampile de exit ar trebui sa fie aprinse tot timpul?

Lampile de exit ar trebui sa fie aprinse tot timpul?
Lampile de evacuare sunt o componenta importanta a sistemelor de securitate ale cladirii  si sunt proiectate  sa evidentieze iesirile de urgenta in cazul unui eveniment. Aceste lampi sunt instalate in mod uzual in zonele de tip coridor, scari, si alte cai de iesire, si sunt activate automat in cazul unei caderi a retelei de alimentare electrice.
Cu toate acestea, multi oameni se intreaba daca aceste lampi ar trebui sa fie aprinse tot timpul? Chiar si atunci cand nu exista un eveniment de urgenta?  

Sunt cateva avantaje daca lampile de evacuare sunt lasate aprinse mereu. Unul dintre avantajele principale este ca maresc vizibilitatea cailor de acces si reduc riscul accidentelor.
Spre exemplu, in cazul unui incendiu sau alta urgenta, poate fi dificil pentru oameni sa identifice usile de iesire daca lampile nu sunt aprinse. Daca lampile sunt aprinse tot timpul, oamenii pot fi mai constienti de aceste iesiri si le pot gasi mai usor chiar si in timpul unei pene de curent.
Alt argument favorabil pentru a lasa lampile de evacuare aprinse mereu este pentru ca in acest fel poate fi construita mai usor cultura de siguranta in cadrul cladirii. Cand oamenii vad lampile aprinse mereu, isi reamintesc ca administratia cladirii ia in serios acest aspect al sigurantei si e pregatita pentru urgente. Astfel se creeaza un sentiment de securitate si incredere intre ocupantii cladirii, cee ace poate fi important in cazul unei urgente.

Cu toate acestea, exista si motive impotriva lasarii lampilor de exit aprinse tot timpul. Unul dintre cele mai importante motive este consumul de energie. Functionarea acestor lampi continuu 24/7 poate fi costisitoare pe termen lung , mai ales pentru cladirile cu multe cai de iesire. Astfel se poate ajunge la facturi mari de energie pentru proprietarii sau administratorii cladirilor, ceea ce se poate dovedi nesustenabil pe termen lung.

Alta ingrijorare in a lasa lampile aprinse continuu este faptul ca habitantii cladirii s-ar putea obisnui atat de mult cu ele incat sa nu le mai ia in seama si sa creada ca vor fi acolo tot timpul. Inclusiv in caz de urgenta. Astfel oamenii pot sa nu mai acorde atata atentie locatiilor de iesire sau altor informatii de siguranta importante.

Per total, indiferent daca lampile de exit vor fi lasate aprinse mereu sau nu depinde de o multitudine de factori, incluzand necesitatilor specifice cladirii, eficienta energetica a lampilor si potentialul impact asupra comportamentului ocupantilor din cladire. In multe cazuri, e posibil sa fie mai convenabil ca lampile sa ramana aprinse continuu, in special in spatiile cu trafic mare precum scarile sau coridoarele. Cu toate acestea, in spatii cu trafic redus sau acolo unde consumul energetic este o problema poate fi mai convenabil sa se utilizeze senzori de prezenta sau alte tehnologii pentru a active lampile atunci cand e nevoie.

Daca lampile sunt aprinse mereu sau aprinse doar in cazul unei pene de curent se face prin
selectarea intre modul mentinut (permanent) sau nementinut (nepermanent). Aceasta selectie este posibila din conexiunile interne ale lampii de evacuare.


In concluzie, lampile de exit joaca un rol critic in sistemele de siguranta ale cladirii si utilizarea lor corecta poate reduce riscul ranirii sau deceselor in cazul unei situatii de urgenta.
Daca sunt lasate aprinse sau nu lampile de evacuare, acesta este un aspect care tine de mai multi factori si administratorii cladirilor trebuie sa cantareasca bine avantajele si dezavantajele acestei decizii. In final, telul ar trebui sa fie sa creeze un mediu de siguranta pentru ocupantii cladirii in paralel cu nevoile de eficienta energetica si sustenabilitate.

 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!