Identificarea conductorului de faza, nul si impamantare

Identificarea conductorului de faza, nul si impamantare
Cum identificam conductoarele de faza, nul de lucru (N) si nul de protectie (PE) la priza 230Vac sau intr-un tablou electric?

Pentru a putea identifica faza, nulul si impamantarea trebuie sa intelegem mai intai ce sunt acestea si la ce folosesc.

Pentru alimentarea unui consumator electric este necesara conectarea acestuia la reteaua electrica.
Termenii de faza si nul sunt termeni folositi in circuite de curent alternativ, in cazul nostru pentru reteaua de 230Vac.
*Pentru circuitele de curent continuu termenii folositi vor fi de plus (+) si minus (-)
Din reteaua electrica conductorul de faza furnizeaza practic curentul electric necesar consumatorului alimentat, iar circuitul electric astfel creat se inchide prin conductorul de nul inapoi in reteaua electrica.
Deci conductorul de faza alaturi de conductorul de nul formeaza circuitul activ al curentului.

Cel mai simplu circuit electric pentru simbolizarea conductoarelor active este alimentarea unei lampi (consumator) din reteaua 230Vac.


Atentie! Atingerea conductoarelor active prezinta pericol de electrocutare!!!



In schimb daca avem de alimentat un corp de iluminat cu carcasa metalica acesta va trebui conectat si la nulul de protectie.


Corpul metalic va trebui conectat prin conductorul nulului de protectie la priza de pamant sau altfel denumita ca si impamantare.
In cazul in care exista defecte de izolatie in corpul nostru de iluminat folosit ca exemplu vor aparea scurgeri de curent sau curenti reziduali.
Nulul de protectie asigura astfel siguranta impotriva scurgerilor de curent sau a curentilor reziduali din consumatorul nostru prin conducerea lor pe traseul cu cea mai mica rezistenta de inaintare a curentului spre impamantare. 





Cu toate ca acest curent rezidual este mai mic decat curentul normal din circuitul activ (faza-nul) el poate fi periculos pentru om.
Ca si ordin de marime un curent ce strabate corpul uman cu o valore de:
- 1mA este perceput ca o senzatie de furnicare;
- 5mA induce o reactie violenta a muschilor;
- 10mA duce la inclestarea articulatiilor mainilor in punctul de contact, inima functioneaza normal dar poate apare lesinul;
- 100mA induce fibrilatia inimii si pierderea controlului asupra muschilor.



Acum ca avem o imagine mai clara asupra conductoarelor de faza, nul si impamantare putem trece mai departe la identificarea lor in practica.
In mod normal la o priza Schuko de 230Vac, cat si intr-un tablou electric:
- din punct de vedere al asezarii fizice ar trebui sa regasim nulul de lucru in borna stanga, faza in borna dreapta si nulul de protectie (impamantarea) pe cele 2 lamele metalice in cazul in care privim priza din fata si aceasta este asezata in pozitie normala cu lamelele metalice pozitionate sus si jos;

- din punct de vedere al utilizarii culorilor conductoarelor ar trebui ca pentru:
  • nulul de lucru (N) sa fie utilizat conductor albastru;
  • faza sa fie utilizat conductor maro (negru, gri);
  • nulul de protectie (PE) sa fie utilizat conductor galben-verde.
 
Desi este recomandata utilizarea acestui cod de culori al conductoarelor mereu, in practica din vari motive vom intalni deseori culorile conductoarelor mixate in diverse variante.
Desi respectiva instalatie electrica poate functiona corect dpdv electric, timpii de modificare in caz de extindere a instalatiei electrice sau depanarea ei in caz de avarie vor fi cu mult mai mari decat de obicei in situatiile cand culorile conductoarelor au fost amestecate.
Cu toate acestea combinatia de culori galben-verde a conductorului de protectie (PE) nu trebuie folosita pentru nicio alta utilizare!
In aceiasi logica ar trebui conectate si fisele bipolare 2P+PE Shucko. Avand in vedere ca stecherele Shucko exista pe piata in diverse modele, poti folosi un stecher cu montare rapida pe cablu ca sa evit dificultatile de montaj clasice ale stecherelor.




1. Verificarea cu creionul de tensiune:
Identificarea bornelor nu se realizeaza cu creionul de tensiune, maxim acesta poate fi folosit la identificarea fazei, si nu ne ajuta la identificarea celorlalte 2 borne motiv pentru care nu recomandam utilizarea creionului de tensiune decat pentru urgente.
De retinut este faptul ca lampa creionului de tensiune se poate aprinde si la tensiuni mai mici decat 230Vac, caz in care ne poate induce in eroare si putem interpreta gresit identificarea conductorului de faza.




2. Verificarea cu lampa de tensiune cu 2 borne:
Identificarea bornelor cu ajutorul unei lampi de tensiune cu 2 borne se poate face in felul urmator:
- se introduc cele 2 borne ale lampii in priza si lampa ar trebui sa functioneze;
- se lasa 1 borna a lampii in priza si cu cealalta borna se atinge una din lamelele metalice de impamantare, daca lampa se aprinde inseamna ca borna din priza este conectata la faza, iar daca lampa nu se aprinde inseamna ca borna din priza este conectata la nulul de protectie.
De retinut este faptul ca lampa de tensiune se poate aprinde si la tensiuni mai mici decat 230Vac, caz in care ne poate induce in eroare si putem interpreta gresit identificarea conductorului de faza.




3. Masurarea cu aparatul de masura analogic sau digital (multimetrul):
Identificarea bornelor cu ajutorul aparatului de masura cu 2 borne se poate face in felul urmator:
- se introduc cele 2 borne ale aparatului in priza si acesta ar trebui sa masoare 230Vac cu o marja de +/-10%;
- se lasa 1 borna a aparatului in priza Schuko si cu cealalta borna se atinge una din lamelele metalice de impamantare, daca aparatul indica aproximativ 230Vac inseamna ca borna din priza este conectata la faza, iar daca aparatul de masura indica 0V sau cativa volti inseamna ca borna din priza este conectata la nulul de protectie.
Practic se repeta aceiasi pasi ca la verificarea cu ajutorul lampii de tensiune, doar ca in acest caz cu ajutorul aparatului de masura se poate citi exact tensiunea de 230Vac cu o abatere de +/-10%, asigurandu-ne astfel ca nu citim tensiuni mai mici survenite din cauza defectelor de izolatie si identificam conductorul de faza corect.




4. Masurarea cu aparatul de masura in situatia in care nulul de protectie nu e conectat corect pe lamele de protectie ale prizei Schuko:
Operatiile de verficare de mai sus sunt valabile in situatia in care conductorul galben-verde al nulului de protectie (impamantarea) este conectat corect la cele 2 lamele metalice de protectie.
In cazul in care din vari motive nulul de protectie nu este legat la locul lui si este conectat intr-una din cele 2 borne ale prizei se repeta pasii si logica de mai sus de la verificarea nr.3 cu aparatul de masura iar in momentul in care am identificat faza vom masura tensiunea intre faza si conductorul 1, si apoi intre faza si conductorul 2.
Cea mai mare tensiune masurata dpdv valoric va identifica cel de al 2 lea conductor in afara de cel de faza ca fiind nulul de lucru.
Trebuie citite valorile masurate cu atentie fiindca diferenta dintre ele poate fi foarte mica de ordinul voltilor.

Avand in vedere ca lucram cu tensiune alternativa care fluctueaza de ordinul voltilor in cateva secunde, si in situatia in care masuram cele 2 tensiuni obtinem valori foarte apropiate pe care le putem pune in seama fluctuatiei tensiunii alternative putem recurge la o ultima operatie de verificare / departajare, si anume sa intrerupem siguranta de protectie a circuitului masurat in ideea in care circuitul nulului de protectie (PE) nu are voie sa fie niciodata trecut / intrerupt prin sigurantele protectie.
In aceasta situatie cu aparatul de masura conectat la o faza dintr-o priza apropiata sau din tablou (prelungit circuitul de masura pana la tablou in acest caz) si cu cealalta borna a aparatului de masura permutam intre bornele prizei de masurat pana identificam tensiunea de 230vac.
In acest caz borna la care regasim tensiune inseamna ca este nulul de protectie avand in vedere ca acesta nu poate fi niciodata intrerupt de sigurantele de protectie.

               
Daca avem de a face cu o priza cu capace de protectie pentru copii atunci bornele aparatului de masura vor trebui introduse simultan in priza pentru deblocarea acestui mecanism de protectie.



5. Masurarea cu aparatul de masura pentru identificarea conductorului de faza, nul de lucru si nul de de protectie in tabloul electric in care conductoarele au aceleasi culori si nu sunt marcate in niciun alt fel:
Se aplica acelasi rationament ca la punctul 4 in ideea in care vom identifica intai faza, iar apoi vom identifica nulul de protectie decupland siguranta si masurand circuitul intrerupt fata de o alta faza din tablou.
Pe conductorul pe care obtinem tensiune in acest caz inseamna ca este conductorul de impamantare fiindca aceasta nu se trece / intrerupe niciodata de sigurante.

Din pacate acest ultim caz prezentat cu conductoarele nemarcate prin codul culorilor sau prin tile si indicatori in tablourile electrice nu ar trebui sa se intample deloc in practica, dar nu de putine ori in teren se executa realizarea tablourilor electrice de persoane neautorizate si lipsite de experienta, sau din economiile fortate ale beneficiarului aflat in necunostinta de cauza.
Acest fapt pericliteaza integritatea bunurilor si a vietilor omenesti, motiv din care va recomandam sa apelati cu incredere la electricieni sau firme autorizate.

Ai probleme cu reteaua electrica? Intampini des probleme cu fluctuatiile de tensiune?
Ai consumatori ce s-au defectat in urma penelor de curent dese?
Achizitioneaza un stabilizator de tensiune monofazic sau un stabilizator trifazic azi!

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!