De ce iluminat de siguranta?

De ce iluminat de siguranta?
De ce iluminat de siguranta?
Sursele de alimentare cu energie electrica pot suferi avarii la orice moment, spre exemplu, ca rezultat al unei caderi de ninsori, incendiu, supraincarcarea instalatiei electrice interioare, etc.
In cazul intreruperilor de curent trebuie ca ocupantii cladirii sa poata iesi in siguranta din cladire si serviciile de intrajutorare sa poata fi acordate.

Iluminatul de siguranta este prevăzut să fie utilizat în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică a iluminatului normal.

Cerintele minime necesare legate de iluminatul de siguranta sunt definite in standardul romanesc SR EN 1838 astffel:
- lampile de siguranta trebuie sa fie de cel putin 2 ori mai luminoase decat luna intr-o seara cu cer innorat;
- trebuie sa existe un numar adecvat de semne pentru a indica o cale de evacuare din cladire.


Diferite grade de iluminare pentru exemplificare:
Cer innorat 0.01 lux
Luna plina 0,25 lux
Lampa antipanica 0.5 lux
Lampa de siguranta 1 luxDefinitia iluminatului de siguranta
Standardele relevante definesc iluminatul de siguranta ca iluminatul care se activeaza in cazul unei avarii la alimentarea cu energie electrica a sistemului de iluminat general.

In consecinta iluminatul de siguranta este alimentat dintr-o sursa independenta de energie electrica. Ca si alimentare de rezerva cu energie electrica se pot folosi urmatoarele solutii:
- baterii individuale;
- kituri de baterii;
- centrala de baterii (sistem baterii centralizat);
- generatoare de curent electric;
- sau a 2 a alimentare de retea specializata.

Fiind alimentat dintr-o sursa de energie de rezerva, iluminatul de siguranta permite ocupantilor cladirii sa evacueze cladirea, sau sa ramana intr-o zona a cladirii pe timpul intreruperii de curent, dar nu este suficient pentru continuarea activitatilor functionale normale.


Obiectivele iluminatului de siguranta
Desi poate nu realizam importanta acestui sistem de prima data, dar iluminatul de siguranta este proiectat, instalat si mentinut in functiune nonstop, fiind unul dintre sistemele vitale de functionare ale unei cladiri cu scopuri multiple in situatii de:

- evacuare in conditii de siguranta din zona poblema a cladirii in caz de avarie a sistemului de alimentare cu energie electrica; (vizibilitate necesara pentru evacuare)

- vizibilitate si orientare adecvata de-a lungul cailor de evacuare si in zonele problema; (semne iluminate pe caile de evacuare, semne de directie pentru a asigura inaintarea catre iesirea de siguranta)

- identificare usoara a punctelor de lupta impotriva incendiilor si a echipamentelor de siguranta;

- permite ocupantilor cladirii sa ramana intr-o zona a cladirii fara a intra in panica pe timpul intreruperii de curent; (vizibilitate impotriva panicii)

- continuarea anumitor activitati necesare pentru mentinerea unor instalatii in functiune pentru buna functionare a cladirii; (continuarea lucrului)


Pentru alte articole interesante legate de iluminatul de siguranta puteti vizualiza:

 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!