Ce este iluminatul de urgenta?

Ce este iluminatul de urgenta?
De ce iluminat de siguranta (urgenta)?
Sursele de alimentare cu energie electrica pot suferi fluctuatii de tensiune sau avarii la orice moment, spre exemplu, ca rezultat al unei caderi de ninsori, incendiu, supraincarcarea instalatiei electrice interioare, etc.
In cazul intreruperilor de curent trebuie ca ocupantii cladirii sa poata iesi in siguranta din cladire si serviciile de intrajutorare sa poata fi acordate.
Definitia iluminatului de siguranta
Iluminatul de urgenta (securitate) este iluminatul de siguranta ce se activeaza in mod automat in cazul intreruperii cu energie electrica a iluminatului normal.Cum functioneaza?
Avand in vedere ca iluminatul de urgenta porneste automat in cazul unei pene de curent, acesta trebuie sa fie alimentat dintr-o sursa secundara de energie electrica. Ca si alimentare de rezerva cu energie electrica se pot folosi urmatoarele solutii:
- baterii individuale;
kituri de baterii;
- centrala de baterii (sistem baterii centralizat);
- generatoare de curent electric;
- sau a 2 a alimentare de retea specializata.

Alimentat dintr-o sursa de rezerva, iluminatul de urgenta este limitat ca autonomie, si nu este gandit si nici suficient pentru continuarea activitatilor functionale normale.
Importanta iluminatului de urgenta
Desi poate nu realizam importanta acestui sistem de prima data, dar iluminatul de siguranta trebuie sa fie proiectat, instalat si intretinut pentru o functionare ireprosabila, fiind unul dintre sistemele vitale de functionare ale unei cladiri. Motiv pentru care ISU verifica periodic functionarea acestui sistem si cere ca lampile de siguranta sa fie agrementate tehnic si sa aiba certificate de conformitate.Categoriile iluminatului de urgenta
Odata activat iluminatul de urgenta trebuie sa asigure 2 tipuri de iluminat in functie de tipul ocupantilor:
1) pentru ocupantii civili trebuie sa permita iluminatul pentru evacuarea de urgenta;
2) pentru ocupantii de ordin tehnic ce deservesc cladirea sa permita iluminatul pentru continuarea lucrului.


1) Iluminatul pentru evacuarea de urgenta se imparte la randul sau in urmatoarele subcategorii:

1.1) iluminat pentru caile de evacuare ce le permite ocupantilor:
Ø sa se indrepte PE caile de evacuare iluminate ce ii conduc la punctele de exit din cladire;
Ø si ulterior la zona de securitate din afara cladirii.
Iluminatul de securitate pentru caile de vecuare trebuie prevazut in:
- cladirile civile si incaperile cu mai mult de 50 persoane;
- incaperile amplasate la nivelurile supraterane cu suprafat mai mare de 300mp, indiferent de numarul de persoane;
- incaperile amplasate la nivelurile subterane cu suprafata mai mare de 100mp, indiferent de numarul de persoane;
- parcaje subterane si supraterane inchise;
- toalete cu suprafata mai mare de 8mp si cele destinate persoanelor cu dizabilitati;
- spatiile de productie cu mai mult de 20 persoane sau atunci cand istanta dintre usa de evacuare si punctul de lucru cel mai indepartat depaseste 30m.


1.2) indicatoarele de securitate ca si completare la iluminatul pentru caile de evacuare, pe langa indreptarea catre iesiri, sa permita identificarea usora a pictogramelor de genul:
Ø butoanelor de alarma pentru declansarea alarmei de incendiu;
Ø puncte de hidrant pentru stingerea incendiilor;
Ø sau pictograma punct de prim ajutor pentru intrajutorarea oamenilor;
Ø
    sau pictograma loc de adunare in caz de urgenta
Pictogramele sunt desene sau un sir de desene simbolice, sugestive, prin care sunt redate directiile de urmat pentru caile de evacuare, sau diverse puncte adunare, de prim ajutor, de hidranti, etc.
Avantajul pictogramelor fata de textul scris este ca ele pot fi intelese si interpretate usor de toti ocupantii aflati intr-o cladire, indiferent de nationalitatea lor.


1.3) iluminat antipanica (ambiental) care trebuie:
Øsa reduca riscul producerii panicii;
Ø
si sa le faciliteze indreptarea CATRE caile de evacuare.
Iluminatul impotriva panicii se prevede in:
- incaperi din cladirile publice cu mai mult de 50 persoane daca se afla la nivelurile subterane;
- incaperi cu peste 100 persoane daca sunt amplasate la nivelurile supraterane;
- incaperi cu suprafata mai mare de 60mp;
- spatii de productie cu mai mult de 100 persoane si cu densitate mai mare de 1 persoana la 10mp.

Pentru caile de evacuare din spatiile deschise se recomanda ca iluminatul impotriva panicii sa fie indreptat in jos catre planul podelei, dar totodata se recomanda sa fie iluminat orice obstacol situat pana la inaltimea de 2 metri fata de podea.

1.4) iluminatul zonelor de activitate cu risc ridicat ce contribuie la activitatea persoanelor implicate intr-un proces sau activitate  cu pericol potential si de a le permite desfasurarea operatiunilor de oprire a unor sisteme ce ar putea periclita securitatea oamenilor si a bunurilor materiale, de tipul cuptoarelor industriale sau centrale termice.
Iluminatul de interventie (alaturi de iluminatul de continuarea lucrului) trebuie sa asigure o autonomie suficienta pentru continuarea activitatilor cu pericol potential pana la revenirea iluminatului normal, asadar aceste lampi sunt dotate cu kituri de emergenta cu autonomii mai mari de 1 ora, cuprinse intre 2 - 8 ore.
Iluminatul pentru interventie in zone de risc trebuie prevazut in urmatoarele cazuri:
- in locurile in care sunt montate armaturi, de exemplu vane, robinete ale unor instalatii si utilaje ce trebuie actionate in caz de avarie;
- in zone cu elemente care, la oprirea iluminatului normal, trebuie actionate in vederea scoaterii din functiune a unor utilaje si echipamente in scopul protejarii bunurilor materiale si a persoanelor;
- incaperi de garare a utilajelor destinate apararii impotriva incendiilor.


2) Iluminatul pentru continuarea lucrului (de rezerva) asigura iluminarea pentru continuarea neintrerupta a activitatiilor normale fara modificari esentiale.
Timpul de punere in functiune este de 0.5 - 5 - 15 secunde, iar timpul de functionare este pana la terminarea activitatii cu risc.
Iluminatul de continuarea lucrului (alaturi de iluminatul de interventie in zone de risc) trebuie sa asigure o autonomie suficienta pentru continuarea activitatilor normale pana la revenirea iluminatului normal, asadar aceste lampi sunt dotate cu kituri de emergenta cu autonomii mai mari de 1 ora, cuprinse intre 2 - 8 ore.
Lampile de continuarea lucrului se prevad pentru:
- incaperile dotate cu receptoare ce trebuiesc alimentate fara intrerupere de tipul centralelor IDSAI, statii pompe incendiu, tablouri generale si surse de rezerva, dispecerate;
- incaperile blocului operator de tipul salilor de pregatire medici si sterilizare, sau sali pregatire bolnavi, reanimare;
- industrie in locatiile de productie sau depozitare, laboratoare si alte spatii tehnice ce necesita o supraveghere permanenta.

Pentru ultimele doua tipuri de iluminat exista varianta:
- cu lampi gata echipate pentru
continuarea lucrului sau lampi pentru continuarea lucrului extraluminos;
- cu
kituri de emergenta de 2 ore sau kituri de emergenta mai mari de 3 ore.Aplicatiile unde se foloseste iluminatul de urgenta (emergenta)


Iluminat de urgenta in sali de cinema


 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!