Test manual vs test automat pentru o lampa de urgenta vs test centralizat

Test manual vs test automat pentru o lampa de urgenta vs test centralizat
Testarea manuala vs testarea automata a unei lampi de urgenta vs testarea centralizata a iluminatului de urgenta
Care e mai buna?


Lampile de urgenta cu test manual sunt mai ieftine, dar realizarea testului implica o persoana desemnata care periodic ar trebui sa realizeze acest test, si sa consemneze rezultatele testului in registrul pentru testarea lunara a iluminatului de urgenta*

Pe de alta parte lampile de urgenta cu test automat sunt un pic mai scumpe, dar realizeaza toate aceste teste de functionare si nu numai, in mod automat, nemaifind nevoia de o persoana desemnata si nici de consemnarea in registrul de teste. Simpla nefunctionare a lampii va fi semnalata prin aprinderea unui martor led rosu, vizibil de la distanta.

Nu in putine cazuri, lampile de urgenta sunt instalate la inaltimi mai mari de 3m la care nu se mai poate ajunge usor doar cu o scara normala, sau mai dificil pot fi instalate deasupra unor suprafete ocupate de diverse vitrine in cazul spatiilor comerciale, sau deasupra unor scaune in salile de cinema, etc.
In aceste conditii alegerea unei lampi de urgenta cu test automat poate fi foarte convenabila.

Testarea centralizata este posibila doar in interiorul sistemelor de iluminat de urgenta centralizate. Aceste sisteme avand in vedere ca sunt adresabile si practic monitorizeaza in permanenta liniile de lampi de urgenta sunt mult mai scumpe decat un sistem clasic descentralizat. Se pot intalni in cazul magazinelor de tip retail, cash & carry, mall-uri, stadioane, sau orice alte spatii de mari suprafete. In cazul acestora testarea lampilor se face automat in cadrul sistemului, dupa o matrice de timpi si conditii foarte bine stabilite in prealabil, iar in cazul nefunctionarii corespunzatoare a unei lampi, acest eveniment va fi consemnat electronic intr-un log de evenimente disponibil oricand.

Pentru a fi siguri că iluminatul de urgenţă functioneaza atunci cand este necesar, acesta trebuie instalat, incercat şi intreţinut în conformitate cu EN 50172 şi daca sunt instalate sisteme automate de incercare, acestea trebuie să fie în conformitate cu EN 62034.



Cum se realizeaza practic testul unei lampi de urgenta?
Lampile de urgenta sunt echipate cu un buton TEST, care e folosit atat pentru lampile cu testare manuala (MT) cat si pentru versiunile cu testare automata (AT). Acest buton permite testarea modurilor de urgenta ale lampii.

Testarea automata AT
Daca o lampa de urgenta are un test automat de functionare, butonul TEST este folosit pentru a initia sau a opri ori testul de functionare ori testul de autonomie. Cand lampa de urgenta este alimentata din reteaua clasica si nu este nicio cadere de tensiune, apasand si mentinand apasat butonul TEST, in functie de timpul de apasare, vom obtine unul dintre cele doua teste.


Apasand butonul pentru mai mult de 2 secunde dar nu mai mult de 5 secunde (2”
Apasand butonul pentru mai mult de 5 secunde dar nu mai mult de 10 secunde (5”
Apasand butonul pentru maim ult de 10 secunde (t>10”) va opri orice test in derulare.
Pentru o numarare convenabila a secundelor, cand un buton TEST este apasat si mentinut, dupa fiecare secunda lampa confirma scurgerea timpului printr-o aprindere rapida a martorului led rosu.
 
Intr-o functionare standard, ambele teste, atat de functionare cat si de autonomie vor fi initializate automat, astfel:

- testul de functionare o data la 28 zile;
- testul de autonomie o data la 336 zile.
Nu exista posibilitatea de a intrerupe un test automat planificat. Deasemenea nu exista posibilitatea de a sterge rezultatele unui test, ceea ce inseamna ca orice semnalizare a unui test esuat poate fi anulata doar dupa servisarea lampii si retestarea ei cu un rezultat pozitiv.
Modele de lampi evacuare cu testare automata.
Modele de lampi antipanica cu testare automata.
Modele kituri emergenta cu testare automata.


Testarea manuala MT
Cand lampa de urgenta este conectata la retea si nu exista o cadere de tensiune, apasarea si mentinerea butonului TEST va simula o cadere de tensiune, ledul de stare se va stinge si lampa va ilumina. La eliberarea butonului TEST lampa va reveni in modul de operare normal.
Actiunea descrisa mai sus inseamna ca in caz de urgenta lampa va trece din modul deiluminat in modul iluminat. In caz de retea si mod de emergenta, lampa va comuta sursa de energie, de la retea la acumulator, iar momentul de comutare ar trebui sa fie vizibil ca o clipire rapida, iar dupa un interval scurt de timp lampa se va stinge.
Atentie! In cazul unei lampi cu varianta mentinuta, dar care e conectata in varianta nementinuta, acesta se va comporta tipic precum o lampa nementinuta.
Modele de lampi evacuare cu testare manuala.
Modele de lampi antipanica cu testare manuala.
Modele de lampi continuarea lucrului cu testare manuala.
Modele kituri emergenta cu testare manuala.


Testarea centrala (CT) si versiunile cu centrala de baterie (CB)
Nota: versiunile cu centrala de baterie (CB) pot fi echipate cu buton manual TEST, dar acesta e inactiv pentru aceste versiuni. Apasarea butonului nu va cauza niciun fel de reactie lampii.

Testarea centrala (CT) este programata individual conform unui model al controllerului central, depinzand de cerintele beneficiarului si necesitatile de instalare. Comunicarea se realizeaza cu ajutorul portului RS485.
Versiunile cu centrala de baterie (CB) sunt monitorizate direct de catre controllerul central, depinzand de functionalitatile si setarile unui sistem particular.
Modele de lampi evacuare si antipanica cu testare automata.


 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!