Ce temperatura de culoare alegem pentru leduri? Alb cald, neutru sau alb rece?

Ce temperatura de culoare alegem pentru leduri? Alb cald, neutru sau alb rece?
Pe langa nenumaratele probleme pe durata amenajarii unei locuinte, alegerea luminii potrivite pare lipsita de importanta, dar dupa ce alegi primele lampi doar ca sa iti vezi mai repede noua locuinta, iti dai seama ca incaperea, mobilierul si materialele alese cu atat atentie par sa nu arate asa de bine cum le-ai visat de atata vreme.
Apoi usor, usor un gand se infiripa… oare am ales luminile care trebuie?
De ce pare asa neinsufletita incaperea mea?
Oare de ce la vecinul in living parea asa o atmosfera primitoare?


Este momentul in care realizam ca lumina intr-o casa poate schimba atmosfera incaperii punand obiectele in valoare, si totodata impacteaza major starea de spirit a persoanelor.
Si atunci tipul lampii alese, intensitatea luminii sau culoarea luminii brusc devin aspecte importante.

Cum poti oare in acelasi living sa poti lucra pe laptop dupa-amiaza tarziu, iar seara sa creezi o atmosfera calda, primitoare pentru a-ti petrece timpul cu prietenii la un pahar de vin?
In acest articol vom afla cum diferitele nuante de alb cald, neutru sau rece pot modifica atmosfera unei incaperi in diferite momente ale zilei. Vom afla pe rand:

1. Ce e temperatura de culoare?
2. Alb cald versus alb neutru versus alb rece
3. Ce tip de alb recomandam si unde?
4. Lumina alba in natura


In practica intalnim diverse tipuri de lumini albe, unele care te imbie la o stare de relaxare, unele care te activeaza energetic sau din contra te pot efectiv obosi. Pentru a descrie culoarea luminii ne vom referi mai departe la temperatura de culoare. 

1. Ce e temperatura de culoare?
Temperatura de culoare corelata (sau CCT in limbajul tehnic) este in esenta un indicator pentru cat de galbena sau de albastra este lumina emisa de un bec. Este masurata in unitati Kelvin conform SI (sistemul international de unitati de masura) si in mod uzual este cuprinsa intre 2500 Kelvin si 6500 Kelvin dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos.
cat de galbena sau albastra e lumina



2. Alb cald versus alb neutru vs alb rece
Becurile cu lumina calda au o temperatura de culoare cuprinsa intre 2500 - 3000K
Becurile cu lumina neutra au o temperatura de culoare cuprinsa intre 3000 - 5000K
Becurile cu lumina rece au o temperatura de culoare cuprinsa intre 5000 - 6500K.
Alb cald versus alb neutru vs alb rece

3. Ce tip de alb recomandam si unde?
Cu toate ca fiecare percepe lumina intr-un mod propriu si gusturile variaza de la individ la individ exista totusi anumite incadrari ale luminii albe cu care toata lumea e de acord.


Lumina calda creeaza o stare de relaxare si imbie catre confort. Recomandata pentru spatii private si linistite unde o atmosfera familiara si relaxanta e dorita. E o varianta de lumina foarte raspandita in case si apartamente. Faciliteaza o atmosfera placuta si calda. Albul cald este mai relaxant pentru ochi, reactie fizica naturala a ochiului ce poate fi observata usor atunci cand citim textul de pe un ecran cu tenta galben rosiatica fata de un ecran cu nuante de culoare albastra. In magazinul nostru de iluminat led poti gasi peste 750+ variante de benzi led, becuri si lampi cu lumina alb cald.
lumina calda


Lumina alb neutru maximizeaza gradul de concentrare. Aceasta temperatura de culoare este ideala pentru aplicatiile generale. Poate fi folosita in birouri, case, bucatarii sau bai. Deasemenea este o alegere foarte populara pentru iluminarea locului de munca.  Albul neutru nu modifica perceptia culorilor pentru ochiul uman, motiv pentru care e o solutie perfecta pentru mediile unde culorile nu trebuie deformate si atunci e un tip de iluminat des intalnit in saloanele de machiaj, expozitii de fotografii si picturi sau muzee. Cauta in sortimentul de peste 750+ becuri cu lumina neutra disponibile in magazinul nostru de iluminat led.


Lumina alb rece este ideala pentru uzul in birouri si spatii publice. Datorita faptului ca la aceiasi putere in wati obtinem o luminozitate mai mare la alb rece fata de albul neutru sau cald, acest fenomen fizic are are un efect stimulant fiind mai formal si mai energizant. Motiv pentru care imbunatateste concentrarea si ridica nivelul de energie. Lumina alb rece e folosita indeosebi in aplicatii de afaceri, coridoare, garaje, parcari sau linii de productie unde pentru sarcinile repetitive e nevoie de o atentie sporita. Poate fi folosita de asemenea ca iluminat decorativ in sezonul de iarna. Pe www.telecontrol.ro poti gasi peste 850+ variante de benzi led, becuri si lampi cu alb rece.
 
4. Lumina alba in natura
O metoda buna pentru retinerea temperaturilor de culoare ar fi corelarea cu coloritul stelelor arzatoare.
Se stie ca o stea care arde cu intensitate (temperatura mare masurata in K) este de culoare albastruie, iar stelele cu o ardere mai lenta  (temperatura mica masurata in K) sunt de culoare alb galbuie.





O alta paralela buna poate fi facuta cu flacara unui chibrit sau a unei brichete. Dupa cum puteti observa, partea de flacara care se afla mai aproape de focar (deci are temperatura mai mare) este de culoare albastruie. Iar pe masura ce se departeaza de focar capata culoare neutra, iar in varful flacarii (temperatura mai mica) are o culoare galbuie-rosiatica.





Dupa cum am vazut, culoarea luminii poate impacta starea generala a persoanelor din incapere motiv pentru care majoritatea lampilor led azi se pot comanda cu diferite temperaturi de culoare in functie de aplicatie.
Fie ca e vorba de becuri led sau benzi led le vom gasi disponibile uzual in variantele de 2800K, 4200K, si 6000K. Puteti alege usor culoarea luminii folosind selectorul de culoare lumina existent in pagina produsului vizat.


    
    
 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!