Un profil led este un profil din aluminiu extrudat cu o lungime tipica de 2m sau 3m, pe care sau in care este montata o banda led flexibila.
Principalul motiv pentru utilizarea profilului de aluminiu este racirea benzii led, marindu-i astfel durata de viata. Caldura degajata de banda led este disipata prin profilul de aluminiu, motiv pentru care cresterea curentului in banda led este evitata favorizand astfel o durata lunga de viata.
Cel de al doilea motiv in utilizarea profilelor led este faptul ca fiecare profil vine cu un dispersor de lumina realizat dintr-un material plastic PMMA ce controleaza dispersia luminoasa a benzii led. In functie de tipul dispersoarelor se poate obtine un efect luminos punctiform, tip fasie de lumina sau dispersat total. Transparenta dispersoarelor pleaca de la 100% (total transparente) pana la 70% (laptoase) si ajungand pana la 40% (inchise la culoare sau puternic opace).
Al treilea motiv este faptul ca profilul led permite fixarea mecanica de perete, tavan, corpuri de mobila, etc. La fel exista si profile tip coltar ce pot fi instalare la coltul interior al incaperii sau invers la coltul exterior al unui zid.
Poate fi instalat atat aparent cat si incastrat facilitand astfel montarea benzii led ulterior intr-un mod rapid, sigur si curat.
Pentru instalarea incastrata exista 2 tipuri de profile led, si anume, profilul led incastrat cu margini vizibile intoarse peste marginile orificiului unde este incastrat sau profile led invizibile ale caror incastrarea este realizata cu diferenta de nivel si ulterior sunt chituite la fata, obtinandu-se astfel un efect de profil led "turnat".
Nu in ultimul rand, o banda led instalata intr-un profil de aluminiu este mult mai sigura impotriva eventualelor deformari mecanice survenita in urma unor lovituri accidentale, si totodata este protejata impotriva intemperiilor naturale sau efecte solare.
Din punct de vedere al flexibilitatii exista profile led rigide care pot fi instalate doar pe suprafete plane sau profile aluminiu led maleabile ce pot prelua cu usurinta o forma curba precum o arcada sau un corp de mobila cilindric.
Deasemenea ca si forma geometrica aceste profile led vin in forme variate atat la exteriorul profilului (rectangulare, triunghiulare, rotunde) cat si la interior unde este gazduita banda led flexibila. Variatiunea de forme exterioare permit profilului led sa fie montat intr-o diveristate de locuri si locasuri permitandu-i astfel integrarea estetica in tablou general al incaperii, iar formele interioare ale profilului permit instalarea benzii led sub anumite unghiuri fata de dispersorul optic obtinandu-se diverse rezultate optice.
Ca si marimi fizice, profilele led pot fi profile de mici dimensiuni, finute, ce permit montarea unei singure benzi led in spatii stramte, sau din contra pot fi profile led de mari dimensiuni ce permit instalarea a mai multor benzi led paralele pentru un efect luminos mult mai puternic si pentru obtinerea unui corp de iluminat masiv ce poate fi incadrat intr-un design de mari dimensiuni.
Lungimea profilelor este deasemenea variata plecand de la lungimi mici de 1m pana la 2m, 3m sau chiar 6m. Un profil led de 6m prezinta avantajul instalarii mai rapide avand in vedere ca nu exista intreruperi de profil, dar are dezavantajul dificultatii de transport pe curierat, cat si manevrarea si depozitarea sa pana la momentul instalarii. Pe timpul transportului profilul led trebuie ambalat cu grija avand in vedere ca este un metal moale ce poate fi deformat cu usurinta.
Necesitatea montarii profilelor led in diverse ipostaze a fortat deasemenea aparitia profilelor led in diverse culori, culoarea clasica a profilului led fiind cea gri natur, sau vopsite in culoarea alba, gri antracit sau negru. Alte nuante de culori pentru profile sunt deasemenea posibile precum albastru sau rosu, dar sunt mai rar intalnite in practica.
Din punct de vedere al locului de instalare, intalnim profile led de interior si profile led de exterior, primele pot fi folosite la interior pentru incadrarea luminoasa a unei biblioteci iar celelalte pot fi intalnite la exterior incastrate in treptele ce ne conduc spre parcarea auto.
Profilele de interior de obicei au dispersoare ce se clipseaza la interiorul profilului, iar profilele led de exterior au de obicei dispersoarele montate peste marginile exterioare ale profilului, imbracand astfel profilul pe deasupra si conducand apa departe de banda led gazduita.
Pentru profilele din aluminiu led cu uz la exterior dpdv al presiunii exercitatea asupra lor, intalnim profile led de trafic usor incastrate in podeaua unui magazin sau profile led incastrate in pavimentul parcarii auto unde sunt traversate in mod uzual de autovehicule. Profilul led pentru parcaje rutiere, intre banda led si dispersorul optice mai contine un material intermediar cu dublu rol optic si de preluare a greutatii exercitate peste dispersor.
Ca si utilizare profilul led se poate intalni azi pretutindeni fiind folosit acasa, la birou, in mall sau in mediul industrial. Impreuna cu banda led creeaza un corp de iluminat original ce poate fi folosit ca lumina centrala in living, ca lumina de accent in coltul camerei, ca lumina difuza in spatele televizorului sau ca lumina arhitecturala pe fatada cladirii, pietonala in alei, si nu numai. Imaginatia led nu are limite!
Dupa cum puteti vedea, azi banda led este inseparabila de profilul led de aluminiu. Faptul ca o banda led este instalata fara un profil de aluminiu ridica o problema de garantie asupra benzii led si de obicei duce la defectarea benzii led cu mult inainte de durata sa de viata posibila. In momentul aparitiei benzii led albe sau RGB in 2003 pe piata din Romania, nu existau la acel moment si profile led. In perioada imediat urmatoare multe benzi led au fost instalate defectuos si au avut si o durata de viata scurta, dar ulterior in anii 2010 au inceput sa apara usor, usor si profile led, azi fiind democratizate si folosite uzual cu banda led.
Vezi aici diverse profile led pentru proiectul tau.