Cum alegem gradul de protectie IK al corpurilor de iluminat? Gradul de protectie IK sau protectia la impact a lampii.

Cum alegem gradul de protectie IK al corpurilor de iluminat? Gradul de protectie IK sau protectia la impact a lampii.
 
Cuprins:
Ce e gradul de protectie IK?
Cum se masoara energia de impact asupra corpurilor de iluminat?
Cum interpretam diferitele grade de protectie la impact?
Tabel grade protectie IK.
Ce grad de protectie IK la impact am nevoie pentru corpul meu de iluminat?



Ce e gradul de protectie IK?
Aveti un proiect de iluminat in care vi se cere o lampa cu un grad de protectie IK10? Asadar, va intrebati ce este mai exact acest grad de protectie IK10? Fiindca cerinta pentru lampile IK10 creste mereu si aceasta intrebare apare din ce in ce mai des, ne-am decis sa alocam un post pentru acest subiect.

Grad de protectie IK sau protectia la impact reprezinta nivelul de rezistenta al unei carcase impotriva impactului mecanic. Gradul de protectie IK al unei lampi conteaza foarte mult in alegerea unei lampi LED ce poate fi instalata intr-o locatie care ar putea fi supusa unor acte de vandalism, lovituri de minge sau alte impacte mecanice.


Cum se masoara energia de impact asupra corpurilor de iluminat?
Numit dupa fizicianul James Prescott Joule. Joule-ul (J) este unitatea de masura a energiei. Este folosit ca o unitate de masura pentru lucrul mecanic, energie si caldura, si este folosit in mod uzual in aplicatiile stiintifice.

1 Joule = 1 watt-secunda = impactul unui mar mic picat de la o inaltime de 1 metru.

Asupra carcasei lampii este aplicata o cantitate de energie, mai exact un set de greutati este eliberat de la anumite inaltimi si unghiuri asupra lampii.
Pentru aplicarea corecta a energiei de impact se folosesc metode controlate de eliberare a energiei. Loviturile fara ricoseuri sunt realizate de 3 ori in acelasi loc, urmarindu-se lipsa punctelor de slabiciune ale carcasei pentru a valida robustetea lampii.

Daca doriti sa aflati protectia la impact a lampii ce doriti sa o achizitionati atunci verificati in fisa tehnica a lampii sau consultati catalogul de produse.


Ce inseamna numerele gradelor de protectie IK?
Numerele ce urmeaza dupa codul IK indica nivelul de protectie impotriva impactelor mecanice.
E un sistem ce foloseste cifre de la 1 la 10, iar cu cat este mai mare cifra folosita cu atat mai robusta este lampa si capabila sa isi pastreze integritatea la socuri puternice.
Zero inseamna lipsa totala de protectie.




Cum interpretam diferitele grade de protectie la impact?

IK00 - fara protectie

IK01 - protectie impotriva unui soc de 0.14 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 0.2Kg aruncata de la 7.5cm inaltime)

IK02 - protectie impotriva unui soc de 0.2 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 0.2Kg aruncata de la 10cm inaltime)

IK03 - protectie impotriva unui soc de 0.35 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 0.2Kg aruncata de la 17cm inaltime)

IK04 - protectie impotriva unui soc de 0.5 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 0.2Kg aruncata de la 25cm inaltime)

IK05 - protectie impotriva unui soc de 0.7 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 0.5Kg aruncata de la 35cm inaltime)

IK06 - protectie impotriva unui soc de 1 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 0.5Kg aruncata de la 20cm inaltime)


IK07 - protectie impotriva unui soc de 2 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 0.5Kg aruncata de la 20cm inaltime)

IK08 - protectie impotriva unui soc de 5 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 5Kg aruncata de la 10cm inaltime)

IK09 - protectie impotriva unui soc de 10 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 5Kg aruncata de la 20cm inaltime)

IK10 - protectie impotriva unui soc de 20 Jouli (echivalentul impactului generat de o greutat de 10Kg aruncata de la 40cm inaltime)


Inainte de a utiliza gradul IK se utiliza indicarea nivelului de impact prin adaugarea celei de a treia a cifre la gradul de protectie, spre exemplu IP65(9).
Acest tip de notatie era apropiat de gradul de protectie IP dar nu era standardizat. Acesta este unul dintre motivele care au dus la dezvoltarea gradului de protectie IK standard, ce utilizeaza un cod de 2 cifre pentru a se distinge de vechea notatie.


Tabel grade protectie IK la impact
Pentru a putea intelege mai usor diversele nivele de protectie IK puteti consulta urmatorul tabel grafic. 




Ce grad de protectie IK la impact am nevoie pentru corpul meu de iluminat?
Nu aveti nevoie de o lampa cu un grad de protectie IK10 daca riscul de impact este mic in aplicatia d-voastra. Mai intai analizati riscul de impact, apoi cautati cea mai buna solutie pentru d-voastra.
In cazul unei aplicatii de iluminat in care riscul de vandalizare este mare, atunci cautati o lampa care sa poata rezista socurilor, de genul unei lampi cu grad de protectie la impact IK10.


 
Grad de protectie IK Risc de impact Recomandat pentru utilizarea in:
IK07 Niciun risc major de impact Spatii tehnice, subsoluri, garaje
IK08 Risc insemnat de impact ce ar putea defecta lampa Holuri, terenuri si sali de sport
IK10 Risc maxim de impact ce ar putea defecta lampa Ateliere, parcuri, scoli, inchisori, fabrici







Spre exemplu, plafoniera led Intelight 98023 cu protectie la impact IK10 poate fi folosita ca aplica de iluminat in salile de sport unde poate suporta loviturile de minge sau in casa scarii in blocuri unde exista posibilitatea de a fi vandalizata.

Daca aveti nevoie de ajutor in aplicatiile d-voastra de iluminat, nu ezitati sa contactati specialistii nostri in iluminat.

 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!