Ghid de cumparare becuri led - tipuri de becuri
Cum alegem becul led potrivit?
Iti doresti cea mai eficienta metoda de iluminare, insa nu stii ce tip de bec sa alegi? Descopera in acest articol tot ce trebuie sa stii despre tipurile de becuri existente si cum sa le alegi pe cele potrivite pentru aplicatia ta.Sunt atât de multe becuri led disponibile azi, cu coduri și numere diverse pe ambalaj, încât poate deveni foarte confuz. Dar alegerea becului potrivit este vitală. Nu numai că trebuie să se potrivească cu corpul de iluminat din punct de vedere tehnic, dar poate face și o diferență semnificativă în ambianța și starea unei camere. Deci, merită să alocati puțin timp pentru a înțelege tipurile de becuri led disponibile.
Acest ghid de cumpărare al becurilor vă va arata tot ce trebuie să știți despre alegerea becurilor. Vom acoperi toate subiectele practice, cum ar fi tipurile de becuri, soclurile, dimensiunile, formele și eficiența energetică. Și includem informații pentru a vă ajuta să alegeți cel mai bun bec led pentru o incapere, cu sfaturi despre luminozitatea becului, culori și alte lucruri de luat în considerare înainte de a cumpăra.
POZA
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1. TIPURI DE BECURI: TEHNOLOGII EXISTENTE
Există trei tipuri de tehnologii disponibile pentru becuri:- becuri cu halogen (urmasul becurilor cu incandescenta);
- becuri CFL;
- becuri LED.
Fiecare tip de bec funcționează folosind o tehnologie diferită și toate au avantajele și dezavantajele lor, pe care le vom trata în secțiunile următoare.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. CE SUNT BECURILE CU HALOGEN?
Lampile cu halogen folosesc cea mai veche tehnologie dintre toate becurile. Au in componenta lor un filament acoperit de sticla inconjurat de un gaz halogen pentru a produce lumina.
Avantajele lampilor cu halogen:
- Aprindere rapida: se aprind aproape instant la luminozitatea maxima de cand sunt alimentate.
- Un index de culoare excelent: iinclud toate culorile sprectrului vizibil in lumina lor, ceea ce inseamna ca in jurul balonului culoarea este mai corecta decat la alte tipuri de lampi.
Dezavantajele lampilor cu halogen:
- Ineficiente energetic: folosesc cu 20-30% mai putina energie decat clasicele becuri cu incandescenta, deci nu sunt foarte eficiente pentru aplicatiile in care sunt alimentate de la baterii. Spre diferenta de ele, becurile led folosesc cu 80% mai putina energie. Asta inseamna ca utilizarea becurile cu halogen costa cu mult mai mult decat utilizarea becurilor led.
- Disipa multa caldura si pot exploda: pot deveni fierbinti in functionare, asadar trebuie avuta grija sporita in a evita sa le atingeti in timp ce sunt pornite. Pentru ca emit o caldura considerabila poate fi foarte incomod să stai sub becuri cu halogen într-o bucătărie, spațiu de lucru sau lift. La puteri mari aceste lampi pot exploda avand in vedere ca bulbul este presurizat la 7 - 8 atmosfere. Din acest motiv lampile de mare putere sunt protejate de o cusca metalica ce va impiedica raspandirea cioburilor in jur.
- Durata de viata scurta: tin mai putin de 2 ani. Aceasta durata de viata scurta se datoreaza si sensibilitatii filamentului care este sensibil la miscari si socuri mecanice.
- Filamentele se rup ușor: utilizarea lămpilor cu halogen are acest mare dezavantaj în ceea ce privește montarea si întreținerea care sunt destul de dificile. Acest lucru se datorează faptului că filamentul care este util pentru aprinderea lămpii totodata se va rupe mai repede decât alte tipuri de filamente, cum ar fi lămpile cu LED-uri. Asadar înlocuirea becurilor cu halogen deteriorate pot duce la facturi de intretinere mai mari din partea electricianului. si de asemenea aveti nevoie de un electrician cu abilitati speciale care sa cunoasca bine modul de functionare si intretinere al lampilor cu halogen.
3. CE SUNT BECURILE ECONOMICE CFL?
Un bec CFL (lampă fluorescentă compactă) constă dintr-un tub de sticlă acoperit cu fosfor si umplut cu vapori de mercur și gaz. Când electricitatea trece prin tub, este emisă lumină ultravioletă invizibilă, care reacţionează cu stratul fluorescent pentru a produce lumină albă vizibilă.
Avantajele becului CFL:
- Eficient energetic: foloseste cu 60-80% mai puțină energie decât becurile cu incandescență tradiționale.
- Durată lungă de viață: pot dura până la 10 ani.
- Economic: sunt rezonabil de ieftine de cumpărat și de achitare rapid pentru economii de energie.
- Aprindere rapida: becurile moderne CFL se aprind la luminozitate maximă aproape instantaneu când sunt aprinse (becurile CFL vechi se aprind încet).
Dezavantajele becului CFL:
- Pornirea/oprirea acestora pentru perioade scurte le va scurta durata de viață: aceste becuri trebuie lăsate aprinse sau oprite pentru cel puțin 15 minute pentru a le prelungi viața. Neaparat dupa oprirea unui bec economic ar trebui sa asteptam 15 minute pana la reaprinderea lui.
- Nu funcționează bine la temperaturi scăzute: acest lucru le face nepotrivite pentru utilizare în încăperi neîncălzite (gen pivnita, cabana de munte, etc.) sau în aer liber pe terase.
- Greu de obținut unele forme și dimensiuni: din cauza schimbării globale in favoarea becurilor LED mai eficiente din punct de vedere energetic, becurile CFL au devenit deja mai greu de găsit la raft, mai ales daca sunteti in cautarea unei forme speciale de tip cerc, patrat sau fluture.
- Temperaturi de culoare limitate: nu sunt atat de usor disponibile in toate temperaturile de culoare alb cald, neutru si rece.
- Greu de dimat: foarte putine becuri CFL sunt dimabile, iar dimarea le scurteaza durata de viata.
- Contin mercur: unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestor becuri este continutul de mercur, ceea ce face colectarea lor mai scumpa si mai complexa. In 2023, tuburile fluorescente T5 si T8 și fluorescente compacte CFL vor fi eliminate treptat, în conformitate cu directivele de proiectare ecologică și RoHS ale Comisiei Europene. Motivul este eliminarea de pe piață a celor mai solicitante produse de energie și resurse și utilizarea mercurului periculos pentru mediu.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. CE SUNT BECURILE LED?
Un bec LED este un bec cu putere redusă care emite lumină folosind diode electroluminescente. Acest dispozitiv emite lumină atunci când electricitatea trece prin el.
Avantajele becului LED:
- Foarte eficient din punct de vedere energetic: este cel mai eficient bec disponibil azi din punct de vedere energetic, folosind până la 90% mai puțină energie decât becurile cu incandescență tradiționale și cu 80% mai puțin decât becurile cu halogen.
- Durată de viață foarte lungă: pot ajunge pana la 25-30 de ani.
- Cel mai economic bec: relativ scump de cumparat in anii 2010, si ieftin ca pret in 2020 datorita productiei in masa. Banii economisiți la facturile la energie înseamnă că se pot plăti singure în termen de cateva luni de la achizitie.
- Aprindere rapida si rezistenta la aprinderi/stingeri succesive: se aprind la luminozitate maximă aproape instantaneu când sunt pornite. Timpii de pornire sunt uzual de 0.1 secunde, si nu au nicio problema daca sunt stinse si aprinse dupa bunul plac si in functie de necesitati. Acest aspect le trasnforma deasemenea in luminile preferate pentru iluminarea scenelor de teatru, film sau televiziune unde exista cadre iluminate ultrarapid.
- Funcționează la temperaturi scăzute: acest lucru le face ideale pentru utilizare în aer liber, spre deosebire de alte tipuri de becuri. Rezista fara probleme si iarna daca le permite gradul de protectie IP, si intalnim uzual si lampi led proiectate pentru utilizarea in spatii de frigorifice de -25° Celsius.
- Prietenoase cu mediul inconjurator: devine din ce în ce mai important pentru companii să devină ecologice. Clienții își doresc din ce în ce mai mult opțiuni ecologice, iar utilizarea unei surse de lumină ecologice poate ajuta companiile să își reducă consumul de energie, precum și să atragă o bază de consumatori conștienți din punct de vedere social. Necontinand mercur nu mai pun probleme de reciclare complexe dupa ce si au terminat ciclul de viata.
- Fără emisii de căldură sau UV: Dacă ați încercat vreodată să schimbați un bec cu incandescență imediat după ce se stinge, știți cât de fierbinte poate fi. Aceasta problema nu o veti mai intalni la becurile led, ele functionand la temperaturi de atingere normale pentru corpul omului. Cea mai mare parte a luminii produse de leduri e in spectrul vizibil, motiv pentru care medicii cred ca ledurile ar putea fi o solutie pentru tulburarea afectivă sezonieră (SAD), care afectează mulți oameni în lunile mai întunecate ale anului. Deasemenea lipsa radiatiei UV le transforma intr-o solutie de iluminat pentru operele de arta care s-ar degrada in timp daca ar fi expuse la radiatia ultravioleta.
- Versatile ca dimensiuni: dimensiunile reduse le permit utilizarea in diverse aplicatii plecand de la indicatoare optice individuale folosite in montajele electronice (primele utilizari in montaje tip licurici), trecand la aglomerari de leduri tip COB pentru obtinerea unor becuri ultraluminoase si ajungand pana la inserieri de lumini pentru instalatiile luminoase de sarbatori.
- Funcționare la joasă tensiune: perfecte pentru utilizarea in zone umede datorita tensiunilor nepericuloase de aprindere pentru om de la 12 - 48Vdc. Motiv pentru care utilizarea lor e posibila in saune, piscine, subsoluri tehnice de cladiri si ajungand pana in mediul subteran minier. Incapsularea lor in corpuri de iluminat speciale le face deasemenea propice pentru utilizarea in medii puternic explozive precum statii de extractie petrol, prelucrare combustibili sau statii peco.
- Usor dimabile: ledurile funcționează bine la aproape orice procent de putere, de la aproximativ 5% la 100%, spre diferenta de alte surse de lumina cum ar fi halogenura metalică care nu funcționează bine la intensitati luminoase mici si adesea nu pot fi stinse total. Fiind dimabile, utilizarea lor dimata duce la un consum redus de energie si la marirea duratei de viata deja mare. De retinut ca trebuie utilizate dimere speciale pentru leduri, dar acestea sunt deja disponibile intr-o varietate mare de puteri si canale.
- Unghi de iluminare controlat: Iluminarea clasica folosind becuri cu incandescenta, cu halogen sau economice emite lumină la 360° în jurul becului. Aceasta înseamnă că, dacă doriți ca lumina să ilumineze o anumită zonă, va trebui să achiziționați accesorii pentru a canaliza sau a devia lumina în direcția dorită, spre exemplu voletii folositi pentru lampile de teatru Dacă nu folosiți ceva pentru a reflecta sau a redirecționa lumina, veți risipi energie în zonele de iluminat care nu necesită iluminare, ceea ce va duce la costuri mai mari ale energiei. Un bec LED, totuși, luminează doar o zonă de 180°, ceea ce face ca iluminarea LED să fie perfectă atunci când aveți nevoie de iluminat încastrat într-o bucătărie, hol sau baie. In cazul iluminarii operelor de arta se pot folosi becuri led cu unghiuri inguste de iluminat gen de 60°, 30° sau chiar 15°, 9° (tip spot luminos). In acest fel se obtine luminata doar suprafat dorita si totodata nu este pierduta iluminarea din spatele sursei de iluminat ca in cazul lampilor clasice.
Dezavantajele becului LED:
- Nu funcționează cu dimerele vechi: un variator de intensitate vechi (pentru becuri cu incandescenta) va trebui inlocuit cu unul care recunoaște sarcini electrice scăzute.
- Varietate mare de temperaturi de culoare: paleta larga de temperaturi de culoare disponibile poate pune ceva probleme unui utilizator obisnuit atunci cand vrea sa obtina aceiasi tempratura de culoare pretutindeni, dar totodata reprezinta un avantaj atunci cand tintim sa atingem temperaturi de culoare precise in anumite incaperi de tip magazine alimentare de carmangerie, fructe, vitrine de prezentare bijuterii, etc.
5. EFICIENTA ENERGETICA A BECURILOR
Din punct de vedere al eficientei energetice:
Becurile led sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât becurile vechi cu incandescență.
De exemplu, becurile LED folosesc cu 90% mai puțină energie.
Becurile CFL folosesc cu 60-80% mai puțină energie.
Iar becurile cu halogen folosesc cu 20-30% mai puțină energie decât becurile incandescente.
Din punct de vedere al duratei de viata:
Becurile moderne rezistă și ele mai mult.
Becurile cu incandescență durează doar până la 1000 de ore (aproximativ 6-9 luni).
Un bec cu halogen durează până la 2000 de ore (aproximativ 1 an).
Un bec economic CFL durează până la 15.000 de ore (aproximativ 10 ani).
Becul LED durează până la 50.000 de ore (aproximativ 25-30 de ani).
Din punct de vedere al consumului energetic:
Daca ne uitam la cantitatea de energie consumata de un bec pe an în kilowați [kW], putem vedea clar ce tip de becuri are cel mai ridicat consum.
De exemplu, daca am folosi 10 de becuri timp de 4 ore pe zi, într-un an:
- becurile cu incandescență ar folosi 876kW;
- becurile cu halogen ar folosi 613kW;
- becurile CFL ar folosi 219kW;
- și becurile LED ar folosi 146kW.
Daca vreti sa aflati cat este de eficient un bec din punct de vedere energetic puteti face acest lucru uitand-va la eticheta energetică.
Etichetele pentru corpurile de iluminat s-au schimbat din martie 2021, iar becurile din septembrie 2021. Vechile etichete energetice erau evaluate in intervalul de la A++ la E, iar noile etichete sunt incadrate de la A la G.
Din acest motiv majoritatea becurilor au căzut din clasamentul de top, si a fost greu de făcut diferența între ele. Pentru mai multe informatii puteti citi ghidul nostru privind etichetele energetice.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
6. TIPURI DE SOCLURI (DULII) EXISTENTE PENTRU BECURI
Când ne referim la modul de montare al unui bec, vorbim despre dimensiunea și tipul soclului - partea becului care se conectează la corpul de iluminat. Există multe tipuri de fitinguri disponibile pentru becuri și sunt identificate folosind un cod de numere și litere, pe care il vom trata mai detaliat mai jos. Trebuie tinut cont de acest criteriu, atunci cand trebuie sa dotam o lampa cu un bec sau sa schimbam un bec ars cu unul nou.
In practica intalnim mai multe familii de socluri, dupa cum urmeaza:
- socluri prin insurubare: E10, E11, E12, E14, E17, E26, E27, E39, E40, EX39;
- socluri tip baioneta: B15 (baioneta mica), B22 (baioneta mare);
- socluri de tip rasucire si blocare: GU10, GU24;
- socluri cu 2 pini: G4, GU4, GU5.3, GY6.35, GU8, GY8, GY8.6, G9, G12;
- socluri tubulare: T5, T8;
- socluri speciale: R7s, Feston.
Soclurile prin insurubare sunt cele mai intalnite socluri de bec, iar in practic e posibil sa mai auziti referindu-se la ele ca la socluri edison. Aceste socluri se regasesc in mai multe dimensiuni, iar pe codul de soclu face referire la litera E si dimensiunile soclului in milimetri. Spre exemplu, soclul E14 are un diametru de 14mm. Cele mai intalnite dimensiuni de socluri sunt E10, E11, E12, E14, E17, E26, E27, E39, E40, EX39.
Soclul E10 mini-soclu are un diametru de 10mm si e folosit pentru joasa tensiune 3-12Vdc si e intalnit adesea in felinare de mici dimensiuni si lanterne.
Aceste becuri au de obicei o durata de viata de circa 1000 ore.
Soclul E11 mini-candelabru e o versiune mai mica a soclului candelabru E12.
Soclul E12 candelabru are un diametru de 12mm si e folosit in mod uzual la candelabre, dar si ca bec de veghe noaptea, sau in oglinda de la baie.
Soclul E14 european mai e cunoscut si ca soclul de veioza din cauza faptului ca este uzitat major in aceste corpuri de iluminat.
Acest soclu cu diametrul de 14mm este al doilea cel mai folosit soclu dupa E27. Mai este denumit si "Filetul mic al lui Edison" sau "minion". Becurile de E14 au putere mici cupprinse intre 10W si maxim 40 W, si forma bulbului este de obicei tip lumanare sau rotunda.
Soclul E17 intermediar, intalnit destul de rar in practica, e folosit in lampile de birou.
Soclul E26 mediu e folosit uzual in becurile HID, CFL, CCFL, cu halogen si incandescenta.
Aceasta este cea mai comună bază de bec pe care o puteți cumpăra și este utilizată în becurile HID, CFL, CCFL, cu halogen și cu incandescență.
Soclul E27 mediu, putin mai mare decat soclul E26, acest soclu il veti regasi in majoritatea becurilor pe care le cumpărați din magazine.
Soclul E27 cu diametrul de 27mm e cel mai cunoscut si utilizat pe scara larga, fiind cunoscut ca "Filetul lui Edison"
Majoritatea becurilor cu soclu E27 sunt cu alimentarea 230Vac, dar la fel de bine poate fi folosit si pentru 24Vdc.
Soclul E39 mogul e folosit in mod normal in lampile de mare putere din industrie sau in lampile stradale.
Soclul E40 mogul sau Goliat, e folosit in becurile de mare putere si spoturi de exterior, cu puteri intre 400 - 2000W.
Avand un diametru mai mare decat standardul E27, majoritatea oamenilor vor trebui sa cumpere un adaptor Goliat-E27 pentru a utiliza acest bec acasa.
Soclul EX39 mogul extins are un diametru de 39-40mm si este intalnit foarte rar, in special in industrie.
Ce dimensiune de bază are un bec standard?
Becurile standard sunt cele montate în majoritatea caselor în corpurile de iluminat din tavan sau de pe pereti. Standard se foloseste soclu tip Edison. Soclul Edison se înșurubează pur și simplu în corpul de iluminat. Dimensiunea standard folosită în rezidential este de 27 mm în diametru și se numește bec E27 sau ES. Din fericire, majoritatea becurile incandescente, cu halogen, economice sau LED vin echipate cu acelasi tip de soclu, ceea ce face ca schimbarea acestora in corpul de iluminat sa fie una usoara si rapida.
Soclurile cu 2 pini sunt utilizate în principal în becurile fluorescente liniare (tuburi neon) si in becurile economice fluorescente compacte cu plug-in, MR16 și câteva tipuri de becuri HID. Principiul becurilor pe bază de pini diferă semnificativ de lămpile cu soclu prin insurubare. În timp ce soclul cu filet conectează becul la tensiune cu două conductoare conectate la soclu, becurile cu pini contin 2 sau 4 pini care ies din bec și conectează becul la tensiune. Curentul electric poate trece prin pini și parcurge filamentul pentru a ilumina becul.
Soclul G4 are 2 pini lungi cu distanta de 4mm intre ei, iar conectarea becului in lampa se face prin simpla lui introducere in lampa. Este folosit special pentru alimentarea cu joasa tensiune de 12Vdc (fata de G9 folosit pentru 230Vac) si este intalnit atat la becurile cu halogen cat si la becurile led. De obicei e intalnit la iluminarea oglinzilor de baie, mobilei de bucatarie sau in tavanele joase.
Soclul G9 este un soclu cu conectare prin impingere, are 2 pini lungi cu o distanta de 9mm intre ei. Aceste socluri sunt utilizate special pentru becuri la 230Vac in Europa si China (fata de G4 folosit pentru 12Vdc) si sunt intalnite in plafoniere, lampi de birou sau de perete. Poate fi intalnit atat la becurile cu halogeni cat si la leduri, poate deasemenea fi gasit si in variante dimabile.
Soclul GU5.3 are 2 pini cu o distanta de 5.3mm intre ei, si mai este cunoscut in practica si ca MR16 care inseamna reflector multifatetat (cu mai multe fatete). Este folosit uzual pentru becuri de joasa tensiune 12Vdc, cat si alte tensiuni, cat si pentru reteaua de 230Vac. In majoritatea cazurilor vine insotit de un transformator coborator de tensiune, sau direct la 230Vac. Daca becurile au parte de flicker este de obicei din cauza transformatorului de slaba calitate sau a dimerului. Disponibile cu acest soclu sunt atat becurile cu halogen, cat si becurile led. Becurile din seria MR, deși vin într-o mare varietate de dimensiuni, sunt utilizate numai în iluminatul pe sine magnetice sau iluminatul de accent. Mărimea becului va dicta ce fel de iluminare pe șină urmariti și de câtă lumină doriți să obtineti. Ele pot fi utilizate atât în aplicații comerciale, cât și rezidențiale. Becurile MR sunt disponibile în două dimensiuni: MR11 și MR16. Aceste becuri sunt disponibile in tehnologie LED.
Soclurile de tip baioneta cunoscute și sub denumirea de bec „cu rasucire si blocare”, sunt becuri tip baionetă cu 2 știfturi. Litera B reprezintă baza de baionetă, iar numerele reprezintă diametrul bazei în milimetri. Domeniile de aplicare variază de la lămpi de semnalizare la mașini și aplicații marine. Lămpile cu baze de baionetă sunt deosebit de răspândite în domeniul iluminatului auto. Becurile standard cu soclu tip baionetă au un diametru de 22 mm (B22), dar sunt disponibile si cu diametre mai mici de 15mm.
Soclul B22 cu diametrul de 22mm poate fi intalnit la becurile cu halogen, economice si la leduri. Tensiunea de functionare este de 230Vac.
Soclul B15 este similar cu B22, dar mai mic, măsurând 15 mm în diametru. Tipurile de becuri B15 includ LED, halogen, incandescent și economic CFL. Ideale pentru utilizare în candelabre și aplice, soclurile B15 se intalnesc la becurile tip lumânare, sau rotunde. Exista si variante de becuri B15 dimabile.
Soclul GU10 este cel mai comun soclu pentru becurile de tip reflectoar găsit în majoritatea caselor din zilele noastre. GU10 se referă la tipul de fiting. Din baza becului ies două știfturi scurte, cu diametrul de 5mm si cu o distanta de 10mm intre ele. Este un tip de soclu cu rasucire si blocare, tipic pentru spoturi atat in varianta fixa de putere cat si dimabil.
Soclurile tubulare sunt socluri folosite in tuburile neon si vin de la forma de tub a lampii. Numărul care urmează imediat după T indică diametrul lămpii în optimi de inch, spre exemplu 8/8" inseamna un diametru de 1" sau 5/8" insemna un diametru de cinci optimi de inch. Aceste tuburi fluorescente au nevoie de balast electronic pentru functionare. Azi se produc si tuburi led T8 care se conecteaza direct la AC 230Vac si spre deosebire de tuburile fluorescente clasice nu au nevoie nici de starter si nici droser, balastul electronic fiind incorporat direct in tub. Sunt intalnite in iluminarea garajelor, atelierelor, fiind o norma de proiectare standard in trecut pentru iluminarea cladirilor publice si industriale.
Soclu T8 inseamna un diametru de 8/8" sau mai precis 1" si e folosit pentru lampile fluorescente cu conectare prin ambele 2 capete ale lampii. Este folosit si pentru tuburile led unde poate alimenta lampa prin ambele capete sau doar printr-un singur cap.
Soclu T5 inseamna un diametru de 5/8" sau 16mm si e folosit pentru lampile fluorescente in iluminarea acvariilor sau a tablourilor electrice.
Soclurile speciale sunt intalnite in practica in sensul ca nu se mai supun unui algoritm de codare si sunt numite aleatoriu dupa inventator sau altfel.
Soclul de tip Festoon sunt intalnite la becuri de mici dimensiuni folosite de obicei in plafonierele auto sau ca mici lampi de control tensiune.
Soclul R7s este un soclu intalnit la becurile de formă lungă utilizate în mod normal la lămpi de podea, accesorii de perete și lumini de grădină. Există două dimensiuni disponibile, cea de 78 mm fiind cea mai mică și 118 mm cea mai mare. Puterile variază de la 100 W la 500 W, iar durata medie de viață a unui R7 este de aproximativ 3000 de ore.
Soclul G53 face parte din soclurile speciale si este cel mai des întâlnit pe becurile cu halogen, LED AR111 și PAR36. Becurile cu soclu G53 sunt utilizate în mod obișnuit în magazinele de retail, hoteluri, restaurante, cafenele și alte galerii comerciale. Este deasemenea disponibil si in varianta dimabila.
Soclul GX53 poate fi intalnit la becuri cu o varietate de culori, dimensiuni și fluxuri luminoase, cu un rating energetic de până la A+ și o durată medie de viață de 50.000 de ore. Potrivit pentru instalarea sub dulapuri și rafturi în bucătărie, garaj sau atelier, sau oriunde aveți nevoie de iluminare luminoasă și clară. A nu se confunda soclurile GX53 cu G53!
________________________________________________________________________________________________________________________
Dimensiunile și formele becurilor
Becurile vin in multe dimensiuni și forme diferite, motiv pentru care oamenii cumpara becurile daca se potrivesc fizic cu corpul de iluminat si dacă este forma care le place. Forma becului conteaza fiindca fiecare formă oferă o răspândire și un unghi diferit de lumină, afectând astfel ambianța camerei. De asemenea, luați în considerare dimensiunea și modul în care va arăta becul în corpul său de iluminat. Un bec mare care iese din partea superioară a unei lămpi, de exemplu, poate arăta inestetic.
În următoarele câteva secțiuni, ne uităm la unele dintre cele mai comune forme de becuri în detaliu.
Becul din seria A reprezinta forma clasica a becului din sticlă, care este cel mai utilizat bec pentru aplicațiile de iluminat general atat in mediul rezidential cat si in mediul comercial, încă de la începutul secolului al XX-lea.
Are o formă asemănătoare unei pere și vine echipat cu un soclu Edison, sau cu un soclu de tip baionetă.
Numărul care urmează dupa litera „A” indică diametrul maxim al becului, fie în unități de optimi de inch 1/8" pentru USA, fie in milimetri pentru restul lumii.
Cel mai folosit bec din seria A este A60. Urmatoarele becuri folosite din seria A sunt A65 si A70, dar sunt disponibile si becurile A15, A17, A19, A21, A23.
Becurile din seria PS sunt mai lungi decât becurile obișnuite din seria P și au un diametru mai mare decât becurile din seria A.
Sunt utilizate atat la interior și cat si la exterior și oferă o iluminare ambientală excelentă datorita marimii mari.
Deși pot fi folosite în aer liber, ele sunt în general utilizate pentru corpuri de iluminat de tavan, aplice de perete și chiar in aplicații comerciale.
In seria aceasta sunt disponibile becurile PS25 si PS35.
Becul din seria B este usor de retinut pentru ca "B" vine de la bont, deoarece aceste bec este usor rotunjit si are doar un mic varf bont la capat.
Sunt becuri decorative și sunt folosite în general pentru candelabre și alte lumini. In seria B intalnim becurile B8, B10, B11 si B13.
Becurile din seria C au forma unei lumânări, si nu au atatea detalii ca becurile din seria F.
Becurile din seria C au variații cu vârful bont și usor îndoit.
In seria C sunt disponibile becurile C6, C7, C9, C11, C15, C35, C37 fiind cel mai bombat bec din familie.
Becurile din seria CA sunt becuri unghiulare conice sau altfel spus becuri tip lumanare cu varful indoit.
Sunt foarte asemănătoare cu seria C, cu excepția că partea superioară a vârfului este ușor indoita.
Toate cele trei, B, C și CA au o formă de flacără de lumânare, fie dreaptă, fie unghiulară și sunt folosite în cea mai mare parte ca lumini decorative pentru casă.
In seria CA gasim forme de balon sub tipurile CA5, CA7, CA8, CA10, CA11.
Seria de becuri RP reprezinta o seria mai decorativa restul seriilor existente in piață.
Sunt cele mai mici dintre aceste becuri decorative și nu pot fi folosite în socluri mai mari.
Acestea sunt de obicei utilizate în socluri mult mai mici, cum ar fi o lampă de noapte sau un candelabru.
Reprezinta o modalitate excelentă de a adăuga un pic de interes suplimentar la iluminat prin actualizarea și schimbarea aspectului becului în sine.
Diferitele tipuri de becuri pe care le puteți găsi în această serie sunt: RP11, S6, S8, S11 și S14. Aceste becuri sunt disponibile în tehnologii cu incandescență, CFL și LED.
Becurile din seria F sunt usor de retinut pentru ca incep cu litera "F" de la flacara.
Acestea sunt folosite numai pentru iluminatul decorativ de interior, si nu pot fi folosite la exterior sau in spatii cu umiditate ridicată sau fluctuații extreme de temperatură, dar sunt grozave pentru a adăuga o nota speciala unei lampi din casa ta.
Diferitele dimensiuni ale becurilor de tip flacara disponibile pentru diverse proiecte de iluminat decorativ sunt următoarele: F10, F15 și F20.
Numerele scrise după litera „F” indică diametrul unui bec în punctul său cel mai lat.
Becurile din seria R sunt utilizate în iluminatul pe sine de tavan sau suspendate, precum și în iluminatul încastrat. Datorită formei lor, fac o treabă grozavă în a ajuta la direcționarea luminii înainte, astfel încât să nu se piardă prin părțile laterale ale becului. Acesta caracteristica va permite sa puneti in evidenta anumite piese de mobilier din casa sau magazinul d-voastra. Sunt grozave pentru a atrage atenția asupra unui lucru pe care vrei să il arăți altora, precum un tablou iluminat pe un perete slab iluminat. Diferitele dimensiuni de becuri R pe care le puteți găsi sunt următoarele: R12, R14, R16, R20, R25, R30, R39, R50 și R63. Dimensiunea cea mai obișnuită este R20 și dacă sunteți dispus să cumpărați unul dintre aceste becuri, puteți alege fie tehnologia incandescentă, CFL sau LED.
Un bec din seria BR este popular atât pentru spațiile comerciale, cât și pentru cele rezidențiale.
„BR” înseamnă reflector bombat; aceste becuri tind să fie mai mari și mai late decât becul dvs. standard.
Aceste becuri au unghiuri de fascicul mare, ceea ce înseamnă că oferă un unghi de peste 45 de grade atunci când luminează un spațiu.
Diferitele dimensiuni ale becurilor BR disponibile sunt următoarele: BR25, BR30, BR38 și BR40.
Becurile din seria G variază foarte mult ca mărime, de la G9 cel mai mic până la G40 cel mai mare.
Sunt extraordinare in iluminat ornamental.
Arată grozav în băi în jurul oglinzii sau în jurul unei oglinzi cosmetice din dormitor.
Indiferent unde le folosiți, acestea vor adăuga un pic de teatru zonei.
In seria G gasim becuri G9, G11, G12, G16, G19, G25, G30, G40, G45, G95, G120, G125, G200.
Becurile din seria T sunt de obicei lămpi tubulare de forma liniara.
Ca si codificare includ litera „T” de la tubular urmata de un numar care indica diametrul tubului.
Acest număr trebuie împărțit la 8 pentru a afla diametrul exprimta in inchi. Deci pentru o lampa T8 daca impartim la 8 obtinem 8/8=1 inch diametrul lampii. In seria T gasim urmatoarele becuri: T2, T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, T14 si T20.
Un bec T2 are un diametru de 2/8-inch
Un bec T3 are un diametru de 3/8-inch
Un bec T4 are un diametru de 4/8-inch
Un bec T5 are un diametru de 5/8-inch
Un bec T6 are un diametru de 6/8-inch
Un bec T7 are un diametru de 7/8-inch
Un bec T8 are un diametru de 8/8-inch
Un bec T9 are un diametru de 9/8-inch
Un bec T10 are un diametru de 10/8-inch
Un bec T14 are un diametru de 14/8-inch
Un bec T20 are un diametru de 20/8-inch
Becurile din seria BT ca si forma sunt becuri bombate in mijlocul unui tub.
În esență, aceștia sunt becuri tubulare in care au suflat sticla astfel încât să pară ca are o bulă la mijloc.
Becurile BT sunt populare în arene de sport, dealeri de mașini, si aplicații de iluminat industrial.
Aceste becuri sunt disponibile in variantele BT15, BT20, BT28, BT37 și BT56.
Becurile din seria E sunt becuri de forma elipsoidala care au un aspect alungit. Sunt utilizate pe scară largă în diverse corpuri de iluminat, cum ar fi aplice de perete, lumini suspendate și aplicații generale de iluminat. Diferitele dimensiuni de becuri din seria pe care le puteți găsi pe piață sunt următoarele: E17, E18, E231/2, E20, E23, E25 și E37. Numerele menționate după litera „E” indică diametrul becului în punctul cel mai lat în optimi de inch. De asemenea, aceste becuri sunt disponibile în tehnologii cu incandescență, CFL, HID și LED, ușurând găsirea celei mai bune alternative pentru aplicații rezidențiale, comerciale și industriale.
Becurile din seria ED sunt cunoscute si sub numele de "Elipitcal Dimple", si au o formă alungită cu o gropiță în partea de sus. Având în vedere că becurile din această serie apar ca niște cupole, vă puteți referi la ele și ca becuri în formă de dom eliptic.
Puteți găsi aceste becuri în următoarele variante: ED17, ED18, ED23.5, ED28, ED37.
Ca în cazul majorității tipurilor de becuri, numerele scrise după literele „ED” sugerează diametrul becului în 1/8 de inch.
Becurile din seria AR sunt construite dupa acronimul, AR, care înseamnă „Reflector cu fațete din aluminiu”, urmat de o valoare numerică care indică diametrul celei mai late părți a becului, măsurata în milimetri.
Puteți opta pentru diferite unghiuri ale fasciculului luminos, inclusiv înguste, largi și foarte largi, permițându-vă să focalizați lumina cât de mult sau cât de puțin doriți.
Ele funcționează excelent ca reflectoare. Sunt disponibile in 2 variante respectiv AR70 si AR111.
Becurile din familia PAR vin dotate cu un Reflector Parabolic Aluminizat. O lentilă groasă sau o sticlă optică oferă fascicule de lumină controlate, făcând posibilă producerea becurilor cu diferite unghiuri ale fasciculului. Cele mai frecvente utilizări ale becurilor PAR sunt în iluminatul de teatru și în case pentru aplicații de iluminat de accent sau de artă. Spre deosebire de seria BR, becurile PAR au un corp mai scurt. Diferitele dimensiuni de becuri PAR pe care le puteți găsi sunt următoarele: PAR14, PAR16, PAR20, PAR30, PAR30 (gât lung), PAR36, PAR38, PAR46, PAR56 și PAR64. Becurile PAR sunt disponibile în tehnologii cu incandescență, CFL și LED.
Becurile led de tip porumb sunt concepute ca un înlocuitor eficient din punct de vedere energetic al lămpilor cu descărcare de înaltă intensitate (HID) și lămpilor cu sodiu*. Becurile tip proumb folosesc un aranjament mare de LED-uri pe structura lor metalică pentru a oferi o cantitate mare de lumină. Acest aranjament de LED-uri seamănă foarte mult cu un știulete de porumb, de unde și numele „becuri led porumb”.
* Lămpile cu sodiu, au o durată de viață lungă, un cost scăzut și, de asemenea, au o putere luminoasă ridicată, potrivită atât pentru interior, cât și pentru exterior. Luminile cu sodiu de înaltă presiune sunt utilizate pe scară largă în iluminatul industrial.
Becurile din familia Linestra sunt tubulare și au un singur contact sub ele.
Pot fi folosite în multe moduri diferite, inclusiv pentru iluminatul în ambarcatiuni, în dulapuri de medicamente și în corpurile de baie.
Sunt disponibile atat in varianta de sticla, cat si din plastic.
Lampile din familia tuburilor fluorescente sunt tuburi cilindrice liniare si variaza de la dimensiunea de T2 cel mai mic pana la T12 cel mai mare. Sunt produse intr-o varietate mare astfel incat putem alege tipul de soclu, diametrul, puterea, lungimea, codul de culoare și balastarea. Este posibil să vedeți T8 sau T12 într-o spălătorie sau garaj. De obicei, au balasturi magnetice sau electronice, care ajută la limitarea cantității de curent. De obicei, acestea sunt fluorescente și folosesc foarte puțină energie, oferind luminozitate optimă cu o strălucire clară, albă, care durează până la 20.000 de ore. Cu toate acestea, sunt inlocuite din ce in ce mai des cu tuburi LED ce nu mai au nevoie de circuitele de balastare.
Becurile fluorescente compacte liniare cunoscute si ca plug-in, (sau seria PL) oferă o instalare ușoară.
Pe vremea când becurile economice erau populare, becurile PL erau greu de gasit.
Cu toate acestea, odată cu apariția și accesibilitatea tehnologiei LED, acum se pot gasi usor becuri LED-PL.
Becurile PL sunt disponibile în variante cu două tuburi, cu trei tuburi și cu patru tuburi și le puteți găsi în tehnologiile CFL și LED.