Factorul de putere al unei surse de alimentare

Factorul de putere al unei surse de alimentare
Ce e factorul de putere?

Factorul de putere este raportul dintre puterea reala si puterea aparenta utilizata.
In mod normal este exprimat ca un numar zecimal mai mic de 1.
Exemplu:
factor de putere 0.99
factor de putere 0.98
factor de putere 0.9
​​​​​​​factor de putere 0.8
​​​​​​​factor de putere 0.7
​​​​​​​factor de putere 0.6
​​​​​​​factor de putere 0.5

Puterea reala P este exprimata in wati [W], in timp ce puterea aparenta S este exprimata in volt-amperi [VA].
Vezi triunghiul puterilor pentru mai multe informatii.

 

Care e factorul de putere al unei surse de alimentare?

Factorul de putere al unei surse de alimentare in comutatie depinde de tensiunea de intrare alternativa AC utilizata: monofazata, trifazata sau factorul de putere activ corectat.

Sursele de alimentare monofazate necorectate au de obicei un factor de putere destul de slab, cum ar fi 0.5-0,65. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea unitatilor folosesc o redresare clasica de tip redresor plus condensator pentru a produce o tensiune de curent continuu Vdc. Aceasta configuratie atrage curent doar la varful fiecarui ciclu de linie, creand impulsuri de curent inguste si mari, ceea ce duce la o medie scazuta pentru factorul de putere.

Sursele de alimentare trifazate necorectate au un factor de putere mai mare, cum ar fi 0,85. Acest lucru se datoreaza faptului ca, desi un montaj de tip  redresor plus condensator este utilizat pentru a produce o tensiune continua Vdc, exista trei faze care suprapuse imbunatatesc suplimentar factorul de putere general.

Sursele de alimentare cu circuite de corectie a factorului de putere activa pot avea un factor de putere foarte bun, cum ar fi 0,98. In esenta, la intrarea sursei un convertor electronic este utilizat in modul de amplificare pentru a face ca absorbtia de curent sa imite tensiunea de linie, crescand factorul de putere aproape de 1. In practica nu va fi niciodata 1, ci 0.98-0.99.


De ce este important factorul de putere?

Sursele necorectate tind sa limiteze puterea pe care o puteti obtine din reteaua de alimentare cu energie electrica. Toate cablurile de retea, intreruptoarele de circuit, conectorii si sursele electrice de furnizare trebuie sa fie evaluate pentru curentul maxim absorbit.
Cu sursele de alimentare necorectate, acest lucru tinde sa limiteze puterea reala care poate fi furnizata in realitate pe acel circuit.
Atunci cand se utilizeaza o sursa de alimentare corectata cu factor de putere activ, curentii de linie maximi sunt mult mai mici, permitand utilizarea unui curent mai mare de catre sursa de alimentare, si concomitent livrarea unei puteri mai mari la iesirea sursei de alimentare poate fi obtinuta in acelasi circuit.

In plus, zgomotul armonic generat de sursa de alimentare in reteaua electrica AC poate fi, de asemenea, mai scazut. Un alt beneficiu obtinut de corectia activa a factorului de putere este faptul ca poate oferi o capacitate universala de tensiune de intrare, permitand surselor de alimentare sa functioneze in intreaga lume pe o gama larga de tensiuni de intrare, cum ar fi 90Vac pana la 265Vac. 

Suport clienti Program de lucru de luni pana vineri intre orele 09:00 - 17:00.

0758235119 vanzari@telecontrol.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!